Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Raad kritisch op maatregelen jeugdzorg

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het college heeft tien maatregelen voorgesteld om de kosten van de jeugdzorg te drukken. De gemeenteraad nam afgelopen donderdag op de Politieke Markt deze maatregelen niet voor zoete koek aan. Vooral de maatregel om zorgaanbieders aan een maximumbedrag te binden (het budgetplafond) viel niet goed bij veel partijen.

“Als een kind zorg nodig heeft en het budgetplafond is bereikt, dan komt het op een wachtlijst”, zei Rob Maurits van de PvdA. “Zo kan een boeggolf van wachtlijsten ontstaan. En kwetsbare jongeren mogen niet de dupe worden van dit beleid.” Veel partijen waren het hiermee eens.

Met de maatregelen wil het college kosten van de jeugdhulp onder controle te krijgen en beperken. De gemeente wil meer controle op de activiteiten van de zorgaanbieders. Er moet een contractmanagement komen om te monitoren wat de zorgaanbieders doen. Ook dit kwam wethouder Roelie Bosch (ChristenUnie) op kanttekeningen van raadsleden te staan. “Wordt er nu een bureaucratisch circus opgetuigd, en hoeveel gaat dat kosten?”, wilde Martine Puhl van de Partij voor de Dieren weten, “en dat budgetplafond is gewoon strijdig met de wet.”

Meke Smeulders (D66) stelde dat door de zorg te verbeteren de zorg betaalbaarder wordt. Ook Smeulders en Annette Raijer (PVV) keerden zich tegen het budgetplafond vanwege de te verwachten wachtlijsten.

De VVD en Respect! toonden zich niet afwijzend tegen het budgetplafond. Aileen Oostveen ( VVD) noemde de maatregel acceptabel: “Er moet een grens komen.”

Binnen budget

Wethouder Roelie Bosch probeerde de partijen gerust te stellen. “We moeten investeren om zo de kosten minder te laten stijgen. We kunnen de tien maatregelen binnen het bestaande budget uitvoeren. Mocht het toch meer gaan kosten, dan kom ik bij u terug. Verder gaan we ook nog een projectleider aanstellen. Als we een paar ton moeten investeren om 6 miljoen op te halen, dan is dat goed. Samen met de zorgaanbieders gaan we kijken wat de maatregelen aan extra administratieve inzet gaan opleveren.”

Er was in de vergadering te weinig tijd voor de wethouder om alle vragen te beantwoorden. Dat gaat de wethouder komende donderdag doen.

Komen er wachtlijsten bij een budgetplafond? (Foto: AdobeStock)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto