Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Speelhofjes op circulaire wijze heringericht

Wonen

WATERWIJK – Verschillende speelhofjes in de Waterwijk worden momenteel op circulaire wijze heringericht, met hergebruikte speeltoestellen en natuurlijke speelaanleidingen. De meningen over het eindresultaat zijn verdeeld. “Het is wel duidelijk dat de gemeente hier niet te veel in wil investeren”, concludeert een bewoner.

“In de Nieuwe Diepstraat zijn de speeltoestellen waarop veel werd gespeeld vervangen door een houten parcours, een ‘nieuwe’ verkleurde met graffiti besmeurde glijbaan en een ‘nieuwe’ verkleurde wipwap”, schrijft bewoonster Miranda Kinneging aan de redactie van deze krant. “En als klap op de vuurpijl een zandberg midden op het plein. Leuk voor onze buurtkatten om hun behoefte op te doen. Het resultaat: ontevreden bewoners en verdrietige kinderen.”

Gebruikte speeltoestellen

De gemeente laat in een reactie weten dat bewoners via digitale participatie konden meedenken over de speelplekken. “Met de input die is opgehaald heeft de aannemer ontwerpen opgesteld. We kunnen niet alle wensen terug laten komen, maar proberen zoveel mogelijk aan te sluiten op de wensen vanuit de buurt.”

Er is gekozen voor een circulaire werkwijze, waarbij gebruikte speeltoestellen en materialen worden hergebruikt. “Dit houdt in dat als we ergens toestellen verwijderen, wij deze op een andere locatie terugplaatsen. Het gaat te allen tijden om toestellen die in goede staat verkeren en aan de veiligheidseisen voldoen. De toestellen zullen niet worden geverfd, maar worden indien nodig wel gereinigd.”

Prikkelen tot creatief spel

Naast traditionele toestellen wordt ook steeds meer naar natuurlijke speelaanleidingen gekeken. “Zo hebben we speelheuvels geplaatst met bijvoorbeeld een parcours met stapstammetjes en boomstammen. Kinderen worden hierdoor geprikkeld tot creatief spel”, aldus de gemeente. “De speelheuvels zijn ingezaaid met graszaad, dat nog niet echt de mogelijkheid heeft gehad om goed op te komen. In het voorjaar wordt waar nodig bijgezaaid.”

De natuurlijke speelaanleidingen vallen niet bij iedereen in de smaak. “Heel leuk dit idee, maar kleine kinderen tot en met 5 jaar zie ik nog niet in palen klimmen en springen van de ene paal naar de andere en dan een soort coopertest doen”, reageert een bewoner in een discussie over de speelhofjes op Facebook. “De palen die in de grond zijn geplaatst, zijn bovendien niet bewerkt ter voorkoming van splinters en mosvorming. Het zijn gewoon afgezaagde boomstammen. Voldoen deze wel aan de veiligheidseisen?”

Een andere bewoner ziet het probleem niet. “Ik heb mijn kinderen heerlijk zien genieten vanmiddag. Fantastisch hoe ze zich kunnen vermaken met oude boomstammen, op elkaar gemetselde stenen en klodders modder.”

Veilig

De gemeente benadrukt dat alle elementen die zijn gebruikt voldoen aan de veiligheidseisen die de rijksoverheid daar aan heeft gesteld. “Wij laten alle speelplekken twee maal per jaar inspecteren door een gerenommeerd inspectiebureau en doen dan het opvolgend onderhoud op alles wat uit die inspecties naar voren komt. Op die manier houden we het ook veilig.”

Het heringerichte speelhofje in de Nieuwe Diepstraat. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto