Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Twijfels over nut van tijdelijke woningbouw

Wonen

Door Marcel Beijer

STEDENWIJK – Van alle locaties die interessant zijn om snel tijdelijke woningen te bouwen is er nog maar één over: het Annapark. En ook daar heeft wethouder Julius Lindenbergh nu twijfels over: “Het is ingewikkelder dan we dachten.”

De woningnood is groot in Almere, projectontwikkelaars staan in de rij om snel tijdelijke woningen te bouwen. Maar het college kiest liever voor permanente bouw. Tal van braakliggende terreintjes vallen af als locatie. De laatste optie, het Annapark in Stedenwijk, wordt momenteel bestudeerd op het stadhuis, maar dat schiet niet op. “Dat komt omdat het ingewikkelder is dan we dachten”, legde wethouder Julius Lindenbergh donderdag tijdens de Politieke Markt uit. De kwestie was aangekaart door D66, VVD en Leefbaar Almere. Zij zeggen signalen te krijgen van projectontwikkelaars die willen bouwen, maar nul op het rekest krijgen van het stadhuis.

Kritisch

Lindenbergh erkende dat er kritisch wordt gekeken naar dergelijke ontwikkelaars. “Ik wil ze niet allemaal over één kam scheren, maar we zien dat de ontwikkelaars zich bedienen van grote woorden. Wij stellen als gemeente uiteraard ook eisen aan tijdelijke bouw. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, parkeergelegenheid en ook kwaliteit. Dan wordt het al lastig. Bovendien willen ze allemaal dat de panden er langer dan tien jaar blijven staan, anders kunnen ze hun investering niet terugverdienen.”

Het college wil zoals bekend liever insteken op permanente bouw. In de woonvisie staat dat er in tien jaar tijd 25.000 woningen moeten bijkomen in Almere. “Met tijdelijke bouw bied je ook maar een tijdelijke oplossing”, aldus Lindenbergh. “Dan zit je over tien jaar weer met hetzelfde probleem.”

Odeonpark

Of er op Annapark tijdelijke bouw komt, is dus nog maar de vraag. Ook het Odeonpark, langs de Cinemadreef aan de rand van het stadscentrum, is volgens Lindenbergh geen optie. “Daar zijn de eerste tien jaar nog geen plannen voor, al moet je nooit iets uitsluiten. Als we op het Odeonpark niets doen kunnen we de grond zonder btw verkopen. Zodra we er tijdelijke woningbouw neerzetten, krijgt het een andere waarde en moet de koper er straks 20 procent btw over betalen. Dat gaat om miljoenen euro’s.”

Frustraties

Bij een aantal partijen leidde dat frustraties “Hoe doen andere gemeenten in ons land dat dan?”, sneerde Johan de Leeuw (AP/OPA). Ik weet van gemeenten die kwalitatieve goede tijdelijke woningen neerzetten die wel vijftig jaar meegaan. Ook Azher Naeem (SP) was ontstemd. “Hoe kan het nu dat al die locaties zijn afgevallen? Dan wijst u maar meer locaties aan als mogelijkheid voor tijdelijke bouw.”

De PvdA en PVV konden zich wel vinden in de uitleg van Lindenbergh. “Is het wel zinvol om zoveel tijd in onderzoek naar tijdelijke bouw te steken, als het toch niet lukt. Laten we de woonvisie volgen, daar zijn we allemaal mee akkoord gegaan.”

Het Odeonpark ligt nog wel even braak. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto