Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Minder detailhandel en meer woningen in centrum Buiten

Wonen

BUITEN CENTRUM – Het aantal vierkante meters detailhandel in het centrum van Almere Buiten moet worden verminderd. Daarentegen moeten er meer woningen komen, alsmede cultuur- vrijetijds- en sociaalmaatschappelijke functies.

Dat staat in de toekomstvisie tot 2030 die het college voorlegt aan de gemeenteraad. Het centrum van Almere Buiten, dat bestaat uit Doemere en Buitenmere, is één van de twee stedelijke vernieuwingsgebieden van Almere waar dit college prioriteit aan geeft. Ook in het centrum van Almere Haven wordt ingezet op stedelijke vernieuwing.

Ontwikkeling ligt stil

De ontwikkeling van het centrum van Almere Buiten is de afgelopen jaren, onder meer als gevolg van de economische crisis 2008 – 2014 en veranderend consumentengedrag, nagenoeg stil komen te liggen. Om het tij te keren, is in 2019 een plan van aanpak opgesteld. Onderdeel daarvan is het opstellen van een nieuwe toekomstvisie voor het centrum van Almere Buiten, samen met bewoners, ondernemers, eigenaren en maatschappelijke partners. Deze visie is er nu en wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Verbinden

In de visie wordt voorgesteld de komende jaren in te zetten op het verminderen van het aantal vierkante meters detailhandel en het toevoegen van cultuur-, vrijetijds- en sociaalmaatschappelijke functies, het toevoegen van extra woningen, het beter verbinden van het centrum met het groen en de omliggende wijken en het gezelliger maken van het centrum door het verbeteren van de uitstraling en het creëren van prettige verblijfsplekken. Het sluiten van een samenwerkingsconvenant met partners in het centrum, moet ervoor zorgen dat deze ambities gerealiseerd worden.

Globeplein

Het plan van aanpak uit 2019 wordt deels al uitgevoerd. Zo werd onder andere het parkeerterrein in Doemere vernieuwd en vergroend, het Globeplein heringericht en ging de bouw van het hotel van start. Het inrichtingsplan voor het Baltimoreplein en de busbaan werd versneld afgemaakt, naar verwachting kan nog dit jaar met de uitvoering gestart worden. Tevens is er onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de ontwikkeling van een cultuurhuis voor Almere Buiten en op basis daarvan is een plan opgesteld dat ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd.

Ook DoeMere valt onder het centrumgebied Almere Buiten. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto