Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Bijna ideaal nazomerweer komende dagen

Algemeen

ALMERE - De zomer van 2020 die uiteindelijk op de zesde plaats eindigde in het eeuwklassement, gaf een unieke apotheose op dinsdag met topmaxima van ruim 30 graden. We kunnen voorzichtig stellen dat het (ook in Almere) nog nooit zo laat in het seizoen zo warm was.

Dan hebben we het globaal over een periode die tenminste honderd jaar bestrijkt. In 2016 hadden we vergelijkbare temperaturen rond half september tot bijna 32 graden. Velen denken dat deze midseptemberwarmte volkomen uniek is, maar dat is het dus niet. Heel vroeger werd het ook wel eens een graad of 33 halverwege de maand (in 1919). Het is dus te gemakkelijk om alle warmte-excessen linea recta toe te schrijven aan de opwarming.

Desalniettemin is het een feit dat het veel sneller veel warmer kan worden dan 30 jaar terug. De komende dagen (het weekend incluis) staat ons weerbeeld voornamelijk in het teken van hogedrukgebieden die nota bene ook nog eens op de goede stek bivakkeren. Het accent van de hoge druk ligt vooral boven Scandinavië. Met een windrichting uit noordoost wordt steeds droge lucht aangevoerd waarin volop ruimte is voor de zon. Wel is het bijna een jas koeler dan aan het begin van de week. Vooral de nachten worden tamelijk fris met 8 graden soms.

Overdag wordt het bij de gratie van de septemberzon nog rond 20 graden in Flevoland. De droogte begint ook weer in het oog te springen. Volgens de twee belangrijkste weermodellen blijft het de komende tien dagen droog tot zeer droog. Pas in de derde decade van de maand (21-30 september) is er een toenemende kans op oceanische regen. De depressieactiviteit lijkt dan ook iets te zullen toenemen na de twintigste.

Weerman Marc Putto

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 16, max. 23, wind nno. 3, neerslag 10% en zon 70%

Donderdag min. 12, max. 20, wind no. 4, neerslag 5% en zon 85%

Vrijdag min. 9, max. 20, wind no. 4, neerslag 5% en zon 85%

Zaterdag min. 8, max. 19, wind no. 4, neerslag 5% en zon 75%

Zondag min. 10, max. 20, wind ono. 4, neerslag 10% en zon 70%

Uit de krant