Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Recensie: Almere Boven overweldigende luchtfoto-tentoonstelling

Wonen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Almeerders die de luchtfoto-tentoonstelling Almere Boven bezoeken kunnen niet anders dan trots zijn op hun stad. De tentoonstelling laat zien hoe Almere zich ontwikkeld heeft sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw tot nu.

Op een foto is de drooggevallen polder te zien, daaronder hangt een foto van de stad nu op diezelfde plek. En dat binnen vijftig jaar. De conclusie kan alleen maar zijn de snelle ontwikkeling van Almere een megaprestatie is van de ontwikkelaars en van de bevolking.

Eigenlijk was het Stadsarchief in Stad vorige week dinsdag niet open. Maar de deuren gingen open omdat het publiek toestroomde. Zelfs van buiten Almere. Een Almeers echtpaar bestudeert foto’s van Almere Haven. Op de eerste foto is er nog niets te zien van de havenkom. Een rechte dijk langs het te ontwikkelen gebied belooft niets van een havenkom. “Hier reden we met de gele bus”, zegt de man. “Wat is dat toch snel gegaan.”

Dat is inderdaad bijna een schokeffect bij het bekijken van de luchtfoto’s van toen en nu. De bezoeker realiseert zich dat de ontwikkeling van Almere – historisch gezien – in een splitsecond heeft plaats gevonden.

De luchtfoto’s zijn ook leuk als zoekplaatje voor mensen die al langer in Almere wonen. Er is voor alle wijken te zien dat de ze letterlijk uit de klei zijn opgetrokken. De begeleidende teksten geven daarbij een mooi geschiedenislesje van de jonge stad, een lesje dat door alle Almeerders bekeken moet worden. Als je deze tentoonstelling ziet, moet iedere Almeerder een gevoel van trots krijgen. De ontwikkeling van onze stad is een wonder.

De tentoonstelling is op 4 plaatsen (met andere foto’s) te bezoeken: De Nieuwe Bibliotheek in Haven en Stad, Stadsarchief Stad en Ergfgoedhuis in Buiten.

Almere Boven: De bezoeker realiseert zich dat de ontwikkeling van Almere – historisch gezien – in een splitsecond heeft plaats gevonden. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto