Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ouderen Meesterstraat kunnen nauwelijks ventileren

Algemeen

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – Ouderen die woonachtig zijn in de 55-pluswoningen aan de Meesterstraat in Stad kunnen hun woningen nauwelijks ventileren omdat een aantal ramen is dichtgetimmerd. Tijdens de afgelopen hittegolf liepen de temperaturen tot ongekende hoogten op. ‘We stikken de moord, hier’. Volgens verhuurder Woonzorg Nederland zijn de ramen ‘preventief uit veiligheidsoverwegingen vastgezet.’

Mevrouw Göbel (84) zit op haar lievelingsstoel bij het vensterraam dat uitkijkt op de binnentuin van zorgcentrum De Kiekendief. Het is een kiep/kantelraam dat niet helemaal open kan worden gezet. Aan dezelfde zijde van haar appartement zit verder alleen nog een balkondeur. Omdat het keukenraam, aan de overzijde van de kamer, eveneens is dichtgetimmerd, is het onmogelijk om het appartement te ventileren. “Dat begrijp je toch niet? Met alle kennis die er inmiddels is rond het coronavirus weten we hoe belangrijk het is om te ventileren. In mijn appartement is dat onmogelijk.”

Om de hitte te weerstaan heeft mevrouw Göbel maar liefst vier ventilatoren aangeschaft die op volle toeren draaien. En het is aan haar assertieve dochter te danken dat een tweede (en groter) raam ook nog steeds op een kiepstand kan. “Zij maakte het de timmerlieden domweg onmogelijk om van buitenaf dat raam ook dicht te timmeren. En ze hadden geen toestemming om binnen te komen. Gelukkig maar.”

Dat geluk hebben de buren van mevrouw Göbel niet. Zoals mevrouw Walkers die ook ventilatoren in de kamer heeft staan. “Bij mij is dat grotere raam wel dichtgetimmerd. Nee, geklaagd heb ik niet. Ineens stonden die timmerlieden er.”

Preventief

Woonzorg Nederland verhuurt de seniorenwoningen sinds 2006. Volgens een woordvoerder zijn de ramen vastgezet uit veiligheidsoverwegingen en zijn de bewoners daar tijdig over geïnformeerd. “Het vastzetten van de ramen heeft te maken met de raamconstructie en het hang- en sluitwerk.”

In plaats van een gesloten raam konden de bewoners ook kiezen voor twee kleinere klepraampjes. “Alle woningen hebben bovendien ventilatieroosters. Ook is er een ventilatiesysteem waardoor continu ventilatie in de woningen plaatsvindt.”

“Direct na de lock down in maart heeft Woonzorg Nederland het expertiseteam van TNO, TU-Eindhoven, VCCN en Royal HaskoningDHV geconsulteerd over het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus in relatie tot het gebruik van ventilatiesystemen in zorggebouwen”, aldus de woordvoerder. “De aanbevelingen voor zorggebouwen met en zonder coronabesmettingen zijn direct met zorginstellingen gedeeld, aanbevolen technische aanpassingen uitgevoerd.”

Klachten

De ouderen hebben daar hun twijfels over. “Ze hebben bij iedereen de keukenramen aan de voorzijde dichtgetimmerd”, zegt mevrouw Walkers. “ Als ik sta te koken is de hitte niet te harden. We stikken de moord, hier.” Haar verhaal wordt bevestigd door de heer Eerkens en mevrouw Van der Vaart die tijdens de hittegolf moeilijke momenten hebben beleefd. “Er zal best een ventilatiesysteem zijn, maar je moet toch lekker de ramen tegen elkaar open kunnen zetten?”

De woordvoerder van Woonzorg Nederland noemt het ‘vervelend’ als bewoners zich niet gehoord voelen. “We zullen altijd in gesprek gaan om samen naar een oplossing te zoeken. Over circa anderhalf jaar vindt gevelonderhoud plaats. Voorafgaand hieraan onderzoeken wij de mogelijkheid om nieuwe ramen en zo nodig nieuwe kozijnen te plaatsen.”

Stank en vliegen

Naast de hitte in de appartementen klagen de bewoners ook over de ruimte waar de scootmobiels van de bewoners staan geparkeerd. In diezelfde ruimte staan vuilcontainers die veel vliegen aantrekken en een ondraaglijke stank verspreiden. De bewoners moeten door die stank (en zwermen vliegen) heen om hun scootmobiel te kunnen pakken. De woordvoerder bevestigd dat euvel. “Op dit moment onderzoeken we alternatieve oplossingen voor de vuilcontainers. Een defect afzuigsysteem blijkt nu de oorzaak voor de stank. Dit defect is vorige week verholpen.”

Mevrouw Göbel voor het enige raam dat aan de achterzijde open kan. Links het grote raam dat bij de meeste woningen is dichtgetimmerd. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Het keukenraam is vastgezet. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto