Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Wethouder wil duidelijkheid scheppen rond bomenkap Westerdreef

Wonen

Door Marcel Beijer

HAVEN - Wethouder Hilde van Garderen wil duidelijkheid scheppen rond de kap van 255 populieren langs de Westerdreef. Er komt beter overleg en er zijn alternatieven, maar die kosten geld. Volgens de wethouder staat één ding vast: de bomen zijn instabiel en daarom gevaarlijk. Kap is noodzakelijk, maar dat zal niet al dit najaar plaatsvinden. Eerst worden bewoners beter geinformeerd..

GroenLinks had de kwestie op de agenda van de Politieke Markt gezet. De partij wil van de wethouder weten of ze bereid is een second opinion te laten uitvoeren. Bewoners Christa Fakiera-Menzink en Herman Verhagen grepen de vergadering aan om namens omwonenden een petitie met ruim 1200 handtekeningen te overhandigen. Ook de petitie roept op om een second opinion uit te voeren naar de noodzaak voor kap. Overigens is de SP op eigen initiatief al een second opinion gestart.

Bomenpracht

Van Garderen liet weten dat ze zelf ook geniet van de bomenpracht op de dreef, maar dat de kap van 255 abelen (zilverpopulieren) noodzakelijk is omdat ze een gevaar vormen voor de omgeving. “Er is niemand in het stadhuis die er lol in heeft om bomen te kappen”, aldus de wethouder. “Maar de abelen zijn destijds geplant op een kleilaag van 40 centimeter. Daaronder zit onvruchtbare grond. De wortels zijn dus niet diep genoeg de grond in gegaan. Dat maakt ze instabiel en zorgt voor gevaarlijke situaties.”

De wethouder wees er ook op dat ze gehandeld heeft volgens het Bomenkader, dat onlangs door de gemeenteraad is goedgekeurd. “Ik handel volgens de wensen die u als raad heeft vastgesteld. De Westerdreef valt onder de hoofdboomstructuur. Daarvoor is afgesproken dat de gemeente moet informeren, maar niet hoeft te consulteren. Als u nu als raadsleden elke keer een second opinion gaat aanvragen vind ik het best, maar geef me dan ook opdracht daartoe. Ik heb nu gedaan wat u me heeft opgedragen.”

Communicatie

De wethouder gaf toe dat de communicatie richting bewoners ‘hoogst ongelukkig’ is geweest. Door de corona-maatregelen was het onmogelijk een informatiebijeenkomst te organiseren. De wethouder bood haar excuses daarvoor aan, maar voelt niets voor een second opinion. Ze stelde voor om binnenkort met een aantal bewoners, deskundigen en ook de bomencommissie de situatie te gaan bekijken. Daar worden dan opnamen van gemaakt die online door iedereen kunnen worden bekeken. Duidelijk is dat de kap niet dit najaar zal gebeuren, zoals de bedoelding was. De wethouder wil afwachten wat er uit dit overleg komt. “Maar ik ga niet wachten tot de second opinion is afgerond.”

Alternatieven

De wethouder erkende dat de kap van de bomen ‘geen leuke ingreep’ is. “Maar ze worden vervangen. We plaatsen straks voor 300.000 euro nieuwe iepen terug met een stamdiameter van zo’n 18 centimeter. Dat valt binnen het budget en in een jaar of zes hebben die een mooie, grote kroon.” De wethouder gaf aan dat de raad ook kan kiezen om grotere bomen te herplanten, zodat het bosrijke beeld van de Westerdreef meer behouden blijft. Bomen met een diameter van 55 centimeter kosten 280.000 euro extra. Gefaseerd kappen is ook een alternatief, maar dat zorgt volgens de wethouder vaker voor overlast in de wijk en een extra kostenpost van 265.000 euro. Wordt daarvoor gekozen, dan moet er elders in de begroting budget voor gevonden worden.

SP-raadslid Ton van den Berg was na afloop niet blij dat de wethouder niet wil wachten op de second opinion. “Wij hebben die als partij bekostigd, maar Van Garderen geeft aan dat ze er toch niets mee gaat doen. Lekker dan.”

De petitionarissen spraken de gemeenteraad toe. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto