Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almere etappeplaats bij fietstocht Amerikaanse ambassadeur

Algemeen

ALMERE – De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra houdt momenteel een fietstour door Nederland. In een aantal etappes bezoekt hij alle provincies en legt hij in totaal 650 kilometer af. Zaterdag deed hij Almere aan om de roman Gouden Bergen van Marcel Beijer op te halen.

Met de fietstocht van een week wil ambassadeur Hoekstra, een fervent fietser, de banden met Nederlanders aanhalen. Via zijn Twitter-account vroeg hij aantal weken geleden met ideeën te komen welke steden hij moest bezoeken. Op basis van die suggesties heeft hij een route van 650 kilometer uitgestippeld die hem langs alle provincies leidt. Zaterdag begon Hoekstra aan zijn #echtevrienden -fietsweek, vergezeld door zijn collega Ken Ward, de Amerikaanse ambassadeur bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Gouden bergen

Hoekstra koos voor Almere als halteplaats omdat hij in het bezit wilde komen van het boek ‘Gouden Bergen’ van Marcel Beijer, journalist bij deze krant. Gouden Bergen speelt zich deels af in Almere en deels ook in een Amerikaans goudzoekersplaatsje in het jaar 1907, tijdens de goldrush. Beide steden groeien als kool. De hoofdpersoon reist tussen beide werelden. Een moord brengt beide werelden bij elkaar.

Paar maandjes leestijd

Vanwege het motto #echtevrienden spreekt Gouden Bergen de ambassadeur erg aan, omdat in het boek een relatie wordt gelegd tussen beide landen. “Omdat het in het Nederlands geschreven is kost het mij waarschijnlijk wel een paar maandjes om het uit te lezen, maar dat ga ik zeker doen.” zei Hoekstra nadat Beijer hem het boek had overhandigd. “Maar ik hoop ooit ook op een vertaling.”

Almere is niet geheel onbekend voor de ambassadeur. Hij vertelde het bedrijf CSMART in Poort bezocht te hebben, maar toonde zich verrast toen Beijer hem bijpraatte over de geschiedenis van de stad. “Het is bijna onvoorstelbaar dat hier veertig jaar geleden nog bijna niets was. Knap dat een stad in veertig jaar tijd kan uitgroeien tot één van de grootste steden van Nederland.”

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra ontvangt het boek Gouden Bergen van Marcel Beijer. ‘Ik ga het zeker lezen. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto