Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Wethouder: ‘Extra onderzoek essen kost 3,3 miljoen’

Wonen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Een onafhankelijke bomencommissie moet een centrale rol gaan krijgen bij toekomstige geschillen over bomenkap. Daar lijkt een meerderheid van de gemeenteraad het over eens. De gemeente moet ondertussen vooral leren van fouten die zijn gemaakt.

Er is altijd veel discussie wanneer de gemeente ergens bomen kapt. Door de vaak beroerde communicatie vanuit het stadhuis voelen bewoners zich dikwijls overvallen, mede omdat ze niet weten wat er precies met de gekapte bomen loos is. Om dat in de toekomst beter te organiseren is het ‘bomenkader’ opgesteld. Daarin staat aangegeven welke afwegingen gemaakt worden tussen wensen van bewoners en behoud van bomen. Een bomencommissie gaat daarbij adviezen geven. In het huidige plan zijn die adviezen niet bindend en daar was het dinsdagavond bij de Politieke Markt vooral om te doen. Een aantal partijen willen dat het advies wél bindend wordt.

Essentaksterfte

Ook over de aanpak van de essentaksterfte werd flink gediscussierd. Volgens wethouder Hilde van Garderen blijkt uit ‘het meest recentelijke wetenschappelijke onderzoek’ dat inheemse essen niet te redden zijn. Bovendien vormen de zieke essen een gevaar omdat takken spontaan afbreken. Een groot deel van de inheemse essen zouden dan gekapt moeten worden . Vooral de SP en Partij voor de Dieren betwijfelen dat en willen dat de gemeente licht aangetaste bomen beter onderzoekt. De wethouder stelde dat daarvoor extra controles en snoeibeurten nodig zijn die uiteindelijk 3,3 miljoen euro extra gaan kosten. Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren vond dat argument geen hout snijden. “Dat bedrag wordt over een heel lange termijn uitgesmeerd.” Ook Elian van Nuenen (Leefbaar Almere) vond dat wat al te stellig van de wethouder. “We gaan over twee jaar het Bomenkader evalueren. Tegen die tijd kunnen we altijd nog kijken of de kosten hoger uitvallen en daar dan een beslissing op nemen.”

Stamerbos

De PVV stelde voor om bewoners van de straat Stamerbos te compenseren voor het geld dat zij hebben uitgegeven om een contraexpertise te kunnen laten uitvoeren. Daaruit bleek dat de gemeente de 158 essen in de straat onterecht ziek had verklaard. De partij kreeg daarbij steun van veel partijen, waarbij vooral de SP het voor de bewoners opnam. “We moeten deze bewoners dankbaar zijn, want zij hebben het goede voorbeeld getoond om het oordeel van de gemeente in twijfel te trekken. Dit is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg”, zei Eibert Draisma. “Veel essen zijn nog te redden.”

Wethouder Van Garderen zegde daar nog niets in toe. “We zijn in goed gesprek met die bewoners. Vertrouw me nu maar dat die gesprekken goed verlopen en dat we daarbij ook bekijken over we ze voor die kosten, of een deel daarvan, kunnen compenseren.” De wethouder verbaasde zich er overigens over dat de SP in woonstraten de mening van bewoners niet doorslaggevend wilde laten zijn als er -licht aangetaste- essenbomen staan. “Wij willen juist graag luisteren naar bewoners.”

Juist in die situaties zou een bomencommissie een rol kunnen spelen met een (al dan niet) bindend advies.

De essen in de straat Stamerbos. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto