Afbeelding
Almere DEZE WEEK

VVD blij met woonvisie

Wonen

Door Robert Mienstra

ALMERE – De VVD is blij met de woonvisie die onlangs door wethouder Julius Lindenbergh is gepresenteerd. “De woonvisie kijkt naar het grotere geheel van Almere”, zegt Mark de Kuster (VVD). “Vroeger bouwden we als jonge stad voor mensen van buiten. Nu is het moment om Almere te voltooien voor de Almeerders.” De Kuster vindt daarbij wel dat bouwen in bestaande wijken geen doel op zich mag zijn.

Inbreiding (bouwen in bestaande wijken -red.) is ingewikkeld, stelt De Kuster. “De bewoners ervaren dat terecht als ‘bouwen in hun voortuin’. Inbreiding moet niet plaats vinden om de woningnood van Almere op te lossen, maar om woonbehoeften in de wijken zelf aan te pakken. Dat gaat bijvoorbeeld om seniorenwoningen die in een wijk nodig zijn. Een belangrijke les die we hebben geleerd is dat de samenwerking met de buurtbewoners optimaal moet zijn. We bebouwen namelijk niet meer in een leeg weiland.”

Hoogbouw

De Kuster vindt het belangrijk dat de centrumgebieden van Haven, Stad en Buiten gebruikt worden om extra woningen te bouwen. “We moeten daarbij de hoogte in. Almere heeft nu niet echt een stedelijke omgeving, dus we voegen dan echt iets toe. Zeker voor jonge mensen is dat leuk wonen. Daarmee wordt de levendigheid van de centra vergroot. Daarbij komt dat het groen – ik spreek liever van de natuur – in Almere behouden blijft.”

Floriadewijk

Het raadslid verwacht ook veel van de Floriadewijk. “ Met de oorspronkelijk geplande 600 woningen voegen we voor Almere niets unieks toe. Door ambitieus te zijn, ik pleit voor 1500 woningen, ontstaat voor Almere een nieuw soort wijk op een fantastische locatie. Bovendien wordt de Floriadewijk daardoor een natuurlijke tegenhanger van het huidige stadscentrum. De wijk brengt het stadscentrum in balans, ook richting Haven.”

Positief

Snelheid is wel geboden, vindt De Kuster. “ Er zijn nu drie wethouders over de woonvisie heen gegaan. Het gevaar bestaat dat alle politieke partijen selectief willen shoppen in die woonvisie om hun verkiezingsprogramma daar in terug te zien. Gelukkig is het een totaalvisie op de stad geworden met echt liefde voor Almere: nieuwe wijken, hoogbouw in de centra, inbreiding enkel waar nodig en de pijnpunten voor senioren en jongeren oplossen. Daarbij is het een groot goed dat in Almere mensen door elkaar wonen. Het positieve resultaat is te zien op onze scholen. In Almere kennen we geen witte en zwarte scholen, met elkaar en niet langs elkaar. Zo’n samenleving willen we behouden, daarmee is Almere anders dan andere grote steden.”

“We moeten kijken naar de totale woningbehoefte”, zegt Mark de Kuster (VV) (Foto: Aniska Chhatta

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto