Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Tot en met Pinksteren voorzomers

Algemeen

ALMERE - Het kan niet op met het fraaie meiweer dit jaar en ook de komende vijf dagen blijft het nog uitstekend voorzomers weer. Droog zonnig en warm zijn de ingrediënten zoal tot aan juni.

Een solide hogedrukgebied met de spil pal boven de Noordzee blijft voorlopig weersbepalend. De druk in dat hoog kan oplopen tot meer dan 1035 millibar: bijzonder hoog voor eind mei. Rondom die anticycloon waait de wind altijd met de wijzers van de klok mee. De wind komt uit oostelijke richtingen en is overdag meest matig van kracht, windkracht 3 of hooguit 4. Het zeil en – surfweer op de wateren rond Almere is dan ook prima te noemen de komende tijd.

Het thermische voordeel van deze periode (nog geruime tijd voor de langste dag) is dat de nachten vaak relatief koel zijn. Geen benauwde nachttemperaturen dus, maar 10 graden. De zon maakt opnieuw overuren in deze allerzonnigste lente tot nu toe. De koperen ploert schijnt zo’n 12 of 13 uren per dag aan een nagenoeg wolkenloos zwerk. Slechts wat onschuldige stapelwolken zullen zich in de middag kunnen vormen, vooral boven land. Deze cumulusbewolking zal dan later op de dag weer volledig oplossen boven Flevoland. De droogte is een toenemend item dezer dagen. Vanwege de gortdroge oostenwind en het flinke aantal uren zonneschijn, drogen de bodems nog extra uit. De luchtsoort waarin we ons bevinden wordt op zich ook veel droger met een relatieve vochtigheid die kan dalen naar rond 30 tot zelfs 25 procent gedurende de namiddagen. Daardoor kan het in de schaduw soms zelfs even fris aanvoelen bij een doorstaande noordoosterbries.

Regenverstoringen zijn niet in zicht vooralsnog voor de Benelux. De kans op een bui voor het stof neemt wel wat toe met juni op de kalender.

Meer info op

www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 11, max. 20, wind n. 3-4, neerslag 5% en zon 90%

Donderdag min. 9, max. 21, wind nno. 3, neerslag 0% en zon 95%

Vrijdag min. 8, max. 22, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 95%

Zaterdag min. 11, max. 23, wind ono. 3-4, neerslag 5% en zon 90%

Zondag min. 12, max. 24, wind ono. 3-4, neerslag 10% en zon 90%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto