Kinderen van basisschool de Verwondering onthulden het bord van het Zeropark. (Foto: Elisa Smook)
Kinderen van basisschool de Verwondering onthulden het bord van het Zeropark. (Foto: Elisa Smook) Elisa Smook

‘ZEROPARK’ geopend door ecologische school Oosterwold

Algemeen

OOSTERWOLD – Groep vier van de ecologische basisschool de Verwondering heeft dinsdag het ‘Zeropark’ bij de nieuwe Lidl Zero Almere Oosterwold feestelijk geopend. De leerlingen hebben de naam van het park zelf bedacht en mochten deze dan ook zelf onthullen. Woensdagochtend heeft ook de nieuwe supermarkt de deuren geopend voor het winkelend publiek.

Naast de onthulling van het naambord, hebben de leerlingen olifantsgras geplant in de buurt van de pluktuin. Dit is een speciaal gewas dat wel vier meter hoog kan worden en tot vier keer meer CO2 opneemt dan bomen. De pluktuin bestaat uit verschillende planten, struiken en lage fruitbomen. 

Educatieve route

Door het park heen ligt een educatieve route voor jong en oud. Deze route legt uit wat het park en de supermarkt zo bijzonder maken. Zo heeft het park twee bijenhotels en is de supermarkt niet aangesloten op het riool. Hierdoor worden de vijvers alleen gevoed met regenwater. De educatieve route legt uit hoe dit in zijn werk gaat. Wie na een wandeling door het park even tot rust wil komen, kan plaatsnemen op één van de picknickbankjes of op de stijgers.

Duurzame supermarkt 

De Lidl Zero Almere Oosterwold is de eerste CO2- en energieneutrale supermarkt van Nederland. De milieu-impact van het gebouw wordt op een innovatieve manier verminderd dankzij duurzame en circulaire materialen. Zo zijn oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers verwerkt als isolatie en is er veel hout gebruikt, wat ook overal terugkomt. De buitenwand van het gebouw is voor een groot deel zwart. Dit is dankzij een Japanse brandtechniek, hierdoor gaat het langer mee en heeft het minder onderhoud nodig. 

Tijdens de bouw van Lidl Zero Almere Oosterwold is nog wel een beetje CO2 uitgestoten. Dit wordt gecompenseerd in het Zeropark om het gebouw heen. In totaal is er 14.323m2 groen aangeplant, waarvan het grootste gedeelte olifantsgras is. Dankzij 1.566 zonnepanelen haalt de supermarkt ook ‘nul’ op de energiemeter. Niet alleen de supermarkt zelf, maar ook de bevoorrading van het filiaal is duurzaam. Dit wordt gedaan met een 100% elektrische truck mét elektrische trailer.

De nieuwe Lidl Zero supermarkt langs de A6 opende woensdagochtend de deuren. (Foto: Elisa Smook)
De leerlingen hebben ook olifantsgras geplant in de buurt van de pluktuin. (Foto: Elisa Smook)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto