Wim Trieller met zijn verzameld werk en de nieuwe bundel ‘Het zoutkristallen licht’. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Wim Trieller met zijn verzameld werk en de nieuwe bundel ‘Het zoutkristallen licht’. (Foto: Almere DEZE WEEK) Almere DEZE WEEK

Oud-wethouder Trieller: ‘Almere mist bestuurlijke kwaliteit’

Wonen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Oud-wethouder Wim Trieller is van mening dat Almere op dit moment bestuurlijke kwaliteit mist. Volgens de PvdA’er komen teveel wethouders van buiten de stad en duurt het lang voor ze de stad kennen. Ze missen de lokale expertise en ervaring. Daardoor leggen ze hun oor teveel te luister bij ambtenaren, die vaak ook niet uit de stad komen.

Trieller zegt dat in de jongste podcast-aflevering ‘Het Politieke Circus van Almere’ van deze krant. De PvdA’er was van 1986 tot 1994 wethouder Ruimtelijke Ordening, Stadsontwikkeling, Onderwijs en Cultuur). “Het college hobbelt van probleem naar probleem en het hoofdpijndossier is de Floriade”, aldus Trieller. “Dat heeft te maken met de kwaliteit die er in het bestuur zit, met veel wisselingen van de wacht. Hoeveel mensen hebben daar de afgelopen jaren niet op gezeten? Bestuurlijk, maar ook ambtelijk en ook nog eens in de organisatie. Dan heb je al een oorzaak van veel ellende.”

Trieller is niet tegen het organiseren van een evenement als de Floriade. “Maar bestuurlijk gezien hebben ze het absurd aangepakt door het zelf te willen organiseren. Want alle organisatorische ellende komt nu alleen maar op de gemeente af. Dat gaat ten koste van alles en iedereen: van de raad, van het college en van de financiën. Zo’n evenement kan je als overheid helemaal niet organiseren. Dat moet je anderen laten doen.”

Hoge salarissen

De salarissen van de directie noemt Trieller ‘stuitend’. “Ik ken de salarissen in de commerciële wereld, en dit is echt over de top. Er zijn afspraken gemaakt met de overheid, daar ga je fors overheen. Dan zeggen ze ook nog: als die directeuren ermee ophouden is dat slecht voor de stad. Maar hoe slecht is dit voor de stad? Directeuren die zoveel geld verdienen terwijl er een armoedeprobleem is in de stad, problemen met de zorg in de stad, enzovoort. Dat kun je niet meer uitleggen.

Het draagvlak in de stad is ondertussen gewoon ‘nul’. Je moet dit bestuurlijk nu aanpakken en zeggen: dit kan niet. Die directeuren moeten dat ook zelf niet willen. Het zegt wat over de moraliteit van die mensen.”

Woningbouw

Trieller is ook van mening dat de gemeente te weinig vaart zet achter woningbouw. “Het afgelopen jaar zijn er 1500 woningen gebouwd. Dat is veel te laag. De stad moet veel meer bouwen. De vraag is er, de grond is er en heeft de gemeente zelf in eigendom. Dus dan moet je volle bak gas geven.

Dat dat niet gebeurt heeft ook met de organisatie te maken. Ze moeten één wethouder het volle mandaat geven. En die moet een groepje van heel goede ambtenaren om zich heen verzamelen die een netwerk hebben naar beleggers, ontwikkelaars, bouwers maar ook naar de bevolking. Maar die organisatie hebben ze niet meer. Wat je nu ziet gebeuren is beleidsnota’s, jarenlange procedures, maar er wordt niet gebouwd.”

Expertise

“Het lijkt erop dat de wethouders op bepaalde dossiers ervaring en expertise missen”, zegt Trieller in de podcast. “Nu heb je wethouders die – godbetert – van buiten de stad komen. Dat is idioterie. Die mensen moeten zich tijden lang inwerken, de stad leren kennen.

Wij kenden als Almeerse wethouders de stad wel. We kwamen in cafè’s, op de voetbalvelden, in het theater. Dat moet je wel willen als wethouder. Ook had je in mijn tijd ambtenaren die echt vol passie voor hun eigen stad werkten.

Museum

Trieller zit met ‘verbazing en verbijstering’ te kijken naar wat er gebeurt in de stad.”Nu worden er tientallen onderzoeken gedaan naar een nieuw museum. Volgens mij is dat een kansloos verhaal dat de gemeenschap miljoenen kost. Zorg eerst dat je de expositieruimte in de Kunstlinie op orde krijgt. Neem daar zes jaar de tijd voor en hou op met dit soort pompeuze, rare projecten.”

Campus

Als voormalig wethouder Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling is Trieller ook niet enthousiast over een campusterrein bij het politiebureau. “Uit ruimtelijk oogpunt moet je je afvragen of dat de juiste plek is. Jarenlang is die kavel vrijgelaten. Kan daar niet iets komen dat meer divers is?

De stad heeft woningbouw nodig en niet alleen voor studenten, maar ook voor jongeren, starters en eenpersoons huishoudens die in het centrum willen wonen. Probeer dat centrum nu draagvlak te geven en bouw niet alleen voor studenten. Ik zou daar een heel ander plan maken.”

Wim Trieller was te gast in de podcast ‘Politiek Circus van Almere’ (Foto: Karin Kempe)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto