Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Zo woon ik: duurzame zelfbouw in Poort

Algemeen

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

POORT – Yaron Navon en zijn gezin waren eigenlijk op zoek naar een nieuw huis in Amstelveen. Tijdens hun zoektocht naar een betaalbare, grotere woning stuitte het gezin op de mogelijkheid tot zelfbouw op een kavel in Almere Poort. Samen met Celina, zoon Noah (13) en dochters Kaylee (10) en Puck (6) woont Yaron nu alweer negen jaar met veel plezier in een vrijstaande, duurzame woning op de Damoclesstraat. “Voordat we naar Almere kwamen, kenden we de stad nog niet”, vertelt Yaron. “We kenden wel de verhalen van iedereen die negatief is over Almere. ‘Daar wil je nog niet dood gevonden worden’. Maar wat wonen we hier prachtig. Het is maar 20 minuten van Amsterdam. Almere is veel beter en leuker dan verwacht.”

Het gezin woonde in Amstelveen in een rijtjeswoning en wilde groter wonen. “We zochten een hoekwoning of twee-onder-één-kap-woning”, vertelt Yaron. “In Amstelveel was dat bijna niet te betalen, dus vergrootten we onze zoekcirkel. Zo kwamen we terecht bij de Kavelwinkel. Er was veel grond te koop in Almere. We zochten uit wat het zou kosten om er zelf een huis op te zetten en dat bleek haalbaar.”

Houtskeletbouw
Op de gekochte kavel moest duurzaam gebouwd worden. “We kozen voor houtskeletbouw. Op een van de eilanden in de Noorderplassen stond een modelwoning die we bezochten. Bij dit bouwbedrijf kozen we een standaard woningtype waarbij we de indeling van de binnenwanden zelf konden bepalen. Hiermee haalden we qua ruimte zoveel mogelijk uit de kavel voor ons budget. Het huis is gebouwd met duurzaam gecertificeerd hout en voorzien van trippelglas. Daarnaast heeft het een warmteterugwinunit. Het warme water dat we tijdens het douchen gebruiken wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Bijkomend voordeel van houtskeletbouw is dat de bouw van onze woning, van begin tot eind, maar zes maanden duurde. Op de eerste dag van de bouw kwam er een vrachtwagen voorrijden en aan het eind van de dag stond het huis al.”

Veel zand
De nieuwbakken Almeerders waren een van de eerste bewoners van de straat. “Er stonden pas vijf huizen in deze straat. Er was vooral veel zand. Het contact met de buren is goed. Dat iedereen nieuw is schept toch een band. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar in de zomer hebben we meer contact. Iedereen is dan wat meer buiten en je maakt dan wat vaker een praatje. Dat eindigt dan wel eens met een borrel met een hapje en drankje op de stoep.”

Bever
Aan de ronde tafel zit het gezin graag. “We eten altijd samen. Dan zie je elkaar en praat je met elkaar. Ook wordt hier volop geknutseld en gekleurd. Het terras achter ons huis, aan het water, is ook een fijne plek. De kinderen vissen hier op voorntjes, maar er zit ook karper en snoek. In de zomer zwemmen de kinderen hier ook. Op het eilandje zit een bever. Die heeft al een boom in de tuin van de buren omgeknaagd.”

Poortenaren
Terug naar Amstelveen wil Yaron niet meer. “Als gezin voelen we ons eerder Poortenaren dan Almeerders. We voelen ons thuis in dit stadsdeel. In Amstelveen vind ik de bouwstijlen saai en oud. Hier is alles veel speelser opgezet en er kan hier veel.” Het enthousiasme van het gezin over Almere Poort werkte aanstekelijk. “Mijn schoonouders wilden verhuizen naar een appartement in Amstelveen. Toen ze hoorden dat wij zo enthousiast waren over onze bouwplannen zijn ze ook in Poort gaan kijken. 

Ze wonen nu 300 meter verderop in een bungalow.”


Oproep: Zo woon ik
Voor onze woonspecial ‘Almere woont, Almere leeft’ zijn we op zoek naar inwoners die willen vertellen over het huis waarin zij wonen. Het mag elk type huis zijn. We zijn ook op zoek naar bewoners uit de oudere delen van de stad. Waar je ook woont, we zijn benieuwd naar je verhaal!Meld je aan door te mailen naar: redactie@almeredezeweek.nl.

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto