Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Alzheimer Trefpunt start in Haven

Algemeen

DE MARKEN – In het stadsdeel Haven start donderdag 19 maart het Alzheimer Trefpunt Almere, bestemd voor mensen die met Alzheimer te maken hebben, of geïnteresseerd zijn in het onderwerp. “Het is belangrijk dat er ontmoeting is in een niet-medische omgeving”, zegt Katinka van der Linden die namens de stichting Alzheimer Nederland het Trefpunt opzet.

In Literatuurwijk wordt al een aantal jaar het Alzheimer Café gehouden, met ongeveer dezelfde opzet. “Dat is heel belangrijk, maar we merken dat het voor geïntersseerden in andere stadsdelen lastig is om daar heen te gaan”, zegt Van der Linden. “Dat is zonde, want we bereiken dan onvoldoende Almeerders. In Haven wonen waarschijnlijk ook de meeste ouderen.”

Het is bekend dat dementie steeds vaker voorkomt, maar er is geen goed beeld hoeveel mensen in Haven ermee te maken hebben. “Het is voor wijkteams ook lastig om daar achter te komen. Je komt niet zo snel voorbij de voordeur omdat mensen er niet graag over praten. Stel je maar eens voor dat je twijfelt of je de ziekte hebt en er staat ineens iemand met een dikke dossiermap bij je voordeur. De kans is dat je dichtslaat of in de stress schiet. Mensen zijn ontzettend bang dat ze getest worden en hun leventje uit handen moeten geven.”

 

Niet-medisch
Juist om die reden is het belangrijk dat via het Alzheimer Trefpunt straks ontmoeting kan plaatsvinden in een niet-medische omgeving. Van der Linden: “Het is een plek waar iedereen die vragen over dit onderwerp heeft naar toe kan. Niet alleen mensen met dementie, maar ook hun partners, familie en vrienden. Maar ook hulpverleners en andere belangstellenden. Gewoon, lekker informeel met elkaar praten. Elke bijeennkomst staat wel in het teken van een thema. Op 19 maart gaan we met elkaar in gesprek over wat je voor elkaar in de buurt kunt betekenen: hoe herken je de signalen, hoe kan je iemand helpen zonder dat die direct in het medische circuit komt. Het is fijn als ook dementerenden zolang mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving.”
Ook wil Van der Linden bekijken of Almere zich kan ontwikkelen tot een Dementie-vriendelijke stad. “Dat betekent dat je als stad leert omgaan met deze ziekte. Veel mensen hebben toch de neiging om weg te kijken. Door informatie, maar ook door scholing van bijvoorbeeld supermaktpersoneel en politie komt er meer begrip en kan je de ziekte uit de taboesfeer halen.”

Het Alzheimer Trefpunt in Haven start op donderdag 19 maart, vervolgens zijn er bijeenkomsten op 16 april, 28 mei en 2 juli. Thuishaven is het Huis van de Marken aan de Vrijmark 227. Na de zomer zal ook een Alzheimer Trefpunt in Almere Buiten van start gaan.
Vragen over dementie? Bel de Alzheimer telefoon: 0800-5088. www.alzheimer-nederland.nl/regios

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto