Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Kunstenaars Broedplaats 37 tegen Tulpentoren

Algemeen

HAVEN - Een aantal kunstenaars van Broedplaats 37 in Haven maakt bezwaar tegen de komst van een Tulpentoren op het terrein van de Floriade. De 150 meter hoge Tulpentoren is een idee van trendwatcher Adjiedj Bakas en ontwerper Rop Ranzijn.


‘Wij hopen dat wij ook een stem krijgen in deze discussie’, schrijft Myriam Weisz namens de kunstenaars in een brief aan deze krant. ‘Ik vind het idee niet bijster origineel. Waarom geen ‘kunstprijsvraag ’om meerdere kunstenaars/architecten uit te nodigen om eens echt iets goeds neer te zetten? Nu volgt men degene die goed kan pitchen.’
De kunstenaars willen niet dat de gemeente kiest voor een snelle blikvanger, ‘het grote publiek’ en oppervlakkigheid. ‘Er zou meer gekozen moeten worden voor een ontwerp waar vorm en inhoud samengaan.’

Paviljoens


De kunstenaars denken daarbij aan een nieuw ontwerp voor paviljoens op het Floriadeterrein. ‘Gebouwen, duurzaam gebouwd, geschikt voor volgende generaties. Waar in de toekomst goede tentoonstellingen te zien zijn, waar muziek kan klinken, waar zomers een festival gehouden kan worden’, aldus de kunstenaars. ‘Maar het allerbelangrijkst is dat er iets wordt teruggeven aan de bewoners en cultuurliefhebbers van onze stad. De bewoners hebben eerder afscheid moeten nemen van Aleph, Casla, de Kunstlinie, de Paviljoens. Naar mijn idee zitten we niet te wachten op het volgende megalomane project’.
Overigens heeft de idee van de Tulpentoren geen enkele status. Het idee van Bakas en Ranzijn is gepresenteerd tijdens een ondernemersbijeenkomst. In het bestemmingsplan voor de Floriade is helemaal geen plek voor een hoge toren.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto