Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Door docententekort geen begeleiding door Taalcentrum

Algemeen

Door Robert Mienstra
ALMERE – ‘Het Taalcentrum Almere kampt - net als veel scholen - met personeelstekort. Daarom is de keuze gemaakt om de Ambulante Begeleiding vanuit het Taalcentrum op de reguliere PO scholen tijdelijk stop te zetten. Dit gaat in na de herfstvakantie’, dit meldt Passend Onderwijs in haar nieuwsbrief.


“De mensen die de begeleiding doen, moeten nu bijspringen in de klassen”, vertelt Theo Klein Koerkamp van het Taalcentrum, “die kunnen dus niet meer voor het Taalcentrum werken. Het aantal leerlingen is bij ons altijd onvoorspelbaar. We geven begeleiding aan migrantenkinderen en kinderen van expats die een jaar op het Taalcentrum hebben gezeten en daarna naar het regulier onderwijs zijn doorgestroomd. Het ene jaar zijn er veel meer leerlingen dan het andere jaar. Er is afgelopen zomer een enorme uitstroom bij ons geweest. We hebben van veel tijdelijke mensen afscheid moeten nemen. En na de vakantie bleek toch de instroom van leerlingen heel hoog, niet alleen van migrantenkinderen maar ook van kinderen van expats. En de docenten die weggegaan zijn, die hadden in no time een andere baan. En nu kunnen we door het lerarentekort geen nieuwe mensen voor de begeleiding vinden. Ik heb zeven docenten nodig, maar die zijn er niet.”

Geen docenten


De begeleiding die de kinderen kregen stopt nu. “In de scholen gaven we ondersteuning aan de leerkrachten en aan de leerlingen. Maar daar zijn nu geen mensen meer voor te vinden”, zegt Klein Koerkamp. “We hebben bij de andere schoolbesturen gevraagd of ze leerkrachten voor ons hebben, maar die melden dat ze ook personeelstekort hebben en het Taalcentrum daardoor niet kunnen helpen.”

32 vacatures


Op dit moment zijn er 32 vacatures in het Almeerse onderwijs bekend verdeeld over alle schoolbesturen. Zo zijn er op de school voor speciaal onderwijs de Olivijn drie vacatures. Op het Buitenhoutcollege maar liefst zes.
“Het klopt dat er een lerarentekort is in Almere”, meldt woordvoerder Jennifer van Leuveren van schoolbestuur Prisma. “Het is nu echt anders dan een aantal jaren geleden. We zullen voorlopig altijd wel vacatures open hebben staan. Op dit moment hoeven we geen klassen naar huis te sturen, ook omdat we gebruik kunnen maken van de invalpool, maar daar wordt de spoeling ook steeds dunner. We stemmen ook met leraren hun lesdagen af om samen tot een oplossing op de scholen te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat het vervullen van vacatures wel spannend is. Ook zijn de gezamenlijke schoolbesturen nu met de gemeente in overleg over dit probleem, maar dat heeft nog niets concreets opgeleverd.”

Concurrent


Almere moet voor leraren concurreren met Amsterdam. Die stad heeft een gemeentelijk plan opgesteld om het lerarentekort aan te pakken. Zo worden nieuwe leraren geholpen om huisvesting te vinden en zijn er honderd woningen beschikbaar gesteld voor aankomende en beginnende leraren. Ook kunnen leraren in Amsterdam zich opgeven voor een voorrangsregeling voor sociale- en middel dure huurwoningen. Verder is er in de hoofdstad flink gesleuteld aan de reiskostenvergoeding voor leraren die van buiten de stad komen. Deze leraren kunnen 146 euro extra aan reiskostenvergoeding krijgen. Deze kosten worden zowel door de gemeente als door de schoolbesturen gedragen. Deze maatregelen hebben ook een aanzuigende werking op leraren uit Almere. Een aantal van hen heeft er inmiddels voor gekozen om Almere te verlaten en in Amsterdam te gaan werken.
De Almeerse Scholengroep (ASG) – het grootste onderwijsbestuur in Almere - was niet bereikbaar voor commentaar.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto