Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Studentenvereniging Endzjin viert vierde lustrum

Algemeen

Door Robert Mienstra
ALMERE – Studentenvereniging [‘Endzjin] bestaat deze maand 20 jaar. Dit wordt gevierd met tal van activiteiten. Almere DEZE WEEK dook het studentenleven in en ging op bezoek bij de sociëteit van Endzjin in de Rentmeesterstraat.


De sociëteit met de naam Dromedaris ademt gezelligheid uit, met een prominente bar maar ook studentikoziteit. Zoals het in een studentensociëteit hoort, is een muur behangen met straatnaamborden die op onverklaarbare wijze in de ruimte terecht zijn gekomen. Zo is de ’Brouwerijweg’ te zien en ook de ‘Bierweg’. “Dat bord komt uit Wemeldinge”, vertelt Tim Wildeman, student Godsdienst en Pastoraal werk, van Endzjin lachend. “En kijk, daar hing ook zomaar eens het plaatsnaambord van Wemeldinge.” Aan een andere wand hangt het schild van Endzjin en tientallen schildjes van de jaarlagen.
In de sociëteit hangt een klok die stil staat op vijf voor vijf. “De vijf in de klok betekent dat de tap open mag”, legt Wildeman de betekenis van de klok uit. “En de klok staat stil omdat gezelligheid geen tijd kent, het is ook de bedoeling dat leden van Endzjin hier geen horloges dragen.”

Maatschappelijke insteek


Endzjin is in 1998 opgericht door studenten van de toenmalige studie Information Engineering van de HVA die toen nog in het Alnovum zat. De toenmalige statuten gelden nog steeds. “Het opvangen van studenten en hen helpen om hun plek in de maatschappij te vinden”, vertelt Jasmijn Schemmekes, student Communicatie aan Windesheim. “Onze leden groeien binnen onze vereniging vooral op sociaal vlak. Door aan onze activiteiten mee te doen, ontwikkel je als student je sociale vaardigheden.” Natuurlijk houden de Almeerse studenten van een pint, maar de maatschappelijke insteek wordt niet uit het oog verloren. “We delen samen met het Leger des Heils kleding uit en ieder jaar komen we in actie voor het Voedselloket Almere”, zegt Schemmekes.

Politiek


De politiek wordt door de studenten van Endzjin op de voet gevolgd in het stadhuis. “Zeker als woningbouw op de agenda staat zijn we aanwezig”, vertelt Stefan Wolting, student ICT aan Windesheim. “De bestuursleden van Endzjin zijn dan goed herkenbaar aan hun oranje sjerp die we dan standaard dragen. Doordat we daarmee opvallen, worden we veel door de politici aangesproken. We zijn natuurlijk ook een belangrijke doelgroep voor hen. Jerzy Soetekouw van de PvdA, Koen Bokhorst van de VVD en Martine van Bemmel van D66 komen hier wel eens een biertje drinken in de sociëteit.”
Een van de activiteiten waar Endzjin aan meedoet zijn de introductiedagen die binnenkort in Almere van start gaan. Nieuwe studenten leren elkaar en de stad dan kennen door middel van spraakmakende activiteiten.

Uit de krant