Afbeelding
Almere DEZE WEEK

VVD grootste. Anti-Floriade partijen verliezen

Algemeen

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

ALMERE – De VVD is de grootste partij geworden in Almere met 15,4 procent van de stemmen. De verrassing was dat het verwachte verlies van de PvdA uitbleef. De partij boekte zelfs een winst van 1,6 procent, steeg naar 14 procent en werd daarmee de tweede partij. De PVV is de grootste verliezer: de partij verloor ruim 7 procent van de stemmen. Ook de andere anti-Floriadepartij, de SP, verloor flink. Daarmee lijkt het er op dat Almere vóór de Floriade heeft gekozen. Dit blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag.

Grote nieuwkomer is de Partij voor de Dieren (PvdD). Deze partij kan rekenen op 2 tot 3 zetels in de nieuwe gemeenteraad. Ook GroenLinks won en kreeg er 3,5 procent bij. De ChristenUnie verdubbelde van 1 naar 2 zetels, ook voor deze partij dus winst. De nieuwe partijen halen geen raadszetel of kunnen hooguit nog hopen op een restzetel.

Groenonderhoud
Tijdens de uitslagbijeenkomst, afgelopen woensdag, in de Burgerzaal in het stadhuis, rees steeds meer de vraag of de Floriade echt wel het verkiezingsthema in Almere was geweest. “Misschien was dat toch niet het geval”, zei Toon van Dijk (PVV) gelaten.
Veel partijen meldden dat onderwerpen als veiligheid, groenonderhoud en onderhoud van de wijken vaak bij hun campagne genoemd werden door inwoners. Daar willen Almeerders dat het anders moet. Dit verklaart wellicht ook het forse verlies van Leefbaar Almere. Hun wethouder Frits Huis had groenonderhoud in zijn portefeuille. Frits Huis kondigde na de bekendmaking van de uitslag aan dat Leefbaar Almere niet meer terugkeert in het college: “We zijn afgerekend op Beheer & Onderhoud. De kiezer heeft altijd gelijk. Wij gaan de oppositie in.”
Hoewel de PvdD tegen de Floriade is, lijkt het er op dat veel Almeerders de thema’s groen, duurzaamheid en gezond leven op de politieke agenda willen hebben.

Trendbreuk
Tegen de landelijke trend in scoorden de lokale partijen in Almere niet goed. Juist in Almere floreerden de landelijke politieke partijen. Alleen Leefbaar Almere blijft – met verlies – vertegenwoordigd in de raad. AP/OPA won ook een beetje.

College
De VVD mag als grootste partij nu het voortouw nemen om een nieuw college te vormen. Dat wordt geen gemakkelijke opgave. Leefbaar Almere gaat de oppositie in. Een uitruil met GroenLinks lijkt voor de hand te liggen, maar de VVD zal daarover nog flink in gesprek met deze partij moeten gaan.
De PvdA keert zeker terug in het college, en daarmee ook wethouder Tjeerd Herrema. Hij kreeg van de kiezer het mandaat om zijn Floriadeklus af te maken.
Of het CDA terugkeert in het college, is ook de vraag. De ChristenUnie heeft de Christen Democraten achterhaald, dus ook hier is een wisseling van de wacht mogelijk. D66, de grote verliezer, moet haar wonden likken. Als vierde partij kan zij terugkomen in het college, maar zal daar dan veel minder te vertellen hebben.
Natuurlijk staat de PvdD in de schijnwerpers. Hilde van Garderen (VVD) is blij met de PvdD. “Zij zetten nieuwe onderwerpen op de kaart. Maar hoe ze bijvoorbeeld in bouwprojecten staan, dat weert ik nog niet. Dat moet ik nog uitzoeken.”
Waarschijnlijk zal het nieuwe college uit meer dan vijf partijen bestaan. Het huidige collegebeleid lijkt dan ook voortgezet te kunnen worden.

Opkomst
Veel politici waren ronduit teleurgesteld in het opkomstpercentage. In 2014 was dat 48,6 procent. Nu bleef de teller steken op 44,7 procent.
De definitieve uitslag en opkomstcijfers worden binnenkort door de gemeente bekend gemaakt.

In onderstaande staatjes wordt in percentages gerekend ten opzichte van de verkiezingen van 2014. Almere is van 39 naar 45 raadzetels gegaan omdat de stad meer dan 200.000 inwoners heeft. Daardoor is het lastig om zetelaantallen van 2014 te vergelijken met 2018. In percentages vergelijken kan wel goed.

Voorlopige uitslag in percentages

VVD              15.4%, plus 3.57%
PvdA             14.0%,  plus 1.66%
PVV              13.2%,  min 7.41%
D66               10.2%, min 4.35%
GroenLinks    8.3%, plus 3.68%
SP                  7.2%, min 2.16%
LA                  6.9%, min 4.43%
PvdD              5.9%
ChristenUnie  4.7% , plus 0.79%
CDA               4.2%, min 0.30%
AP/OPA         3.4%, plus 1.02%
Resp. Almere 1.9%
Alm. Anders   1.7%
GLP                1.4%
WSTAV           0.9%
WOW             0.6%

Voorlopige zetelverdeling

VVD                7
PvdA               6
PVV                5 met misschien restzetel
D66                 4 met misschien restzetel
GL                  3 met misschien restzetel
SP                   3
Leefbaar         3
PvdD               2 tot 3
ChristenUnie   2
APOPA            1 of misschien 2 met restzetel
CDA                1 met misschien restzetel
AA                   misschien restzetel
Respect         misschien restzetel
WOW              0
GLP                0
WSTAV           0

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto