(Foto: Walther Vlaanderen)
(Foto: Walther Vlaanderen)

Almeers Jeugd Symfonie Orkest viert jubileum in Concertgebouw

Algemeen

Door Hestia Ruben

 

STAD CENTRUM – Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat dertig jaar. De stichting AJSO laat dat niet ongemerkt voorbijgaan en heeft geregeld dat het toporkest zondag 22 april een jubileumconcert geeft in Het Concertgebouw in Amsterdam. “In Het Concertgebouw spelen is geweldig, absoluut een hoogtepunt”, aldus dirigent Hans Welle. Wie kaarten wil kopen moet snel zijn, want de Grote Zaal (1.974 plaatsen) is bijna uitverkocht.

Een concert geven in Het Concertgebouw in Amsterdam is iets wat Hans Welle al met het 25-jarig jubileum wilde. Het toenmalig bestuur zag dat niet zitten. ‘Wat moet een Almeers orkest in een Amsterdams concertgebouw?’ was de reactie. Welle: “Wat mij betreft was het nu of nooit. De reactie van het bestuur was dat je veel verantwoording op je nek krijgt bij de organisatie van zoiets groots. Dat is ook zo, er komt veel bij kijken. Maar bij het 20 en 25-jarig jubileum verkochten we de schouwburg twee keer uit en Het Concertgebouw krijgen we ook wel vol dacht ik. Dus ging het bestuur om. Voor 1 januari hadden we al duizend kaarten verkocht en inmiddels zijn we over de 1.750. Het Almeerse college van B&W biedt het concert aan het Amsterdamse college aan en de Rabobank sponsort kaarten voor kinderen. Iedereen is enorm enthousiast. Dit wordt een Almeers feestje in Amsterdam.”

Van 3 naar 80
Dertig jaar geleden begon dirigent Hans Welle in opdracht van het CKV (toen nog het Centrum voor Kunstzinnige Vorming in gebouw De Voetnoot) met een orkest. “Dat ‘orkest’ bestond toen nog uit drie kinderen die viool, piano en dwarsfluit speelden.” Met de tijd groeide het orkest. Het toporkest AJSO bestaat nu uit ruim tachtig man, in het Juniororkest zitten dertig kinderen, 25 in de Orkestklas en 17 in de Strijkersklas. Dan is er nog het Theaterorkest die de muziek verzorgt voor verschillende producties en worden er ensembles gevormd van musici uit het toporkest om te spelen op plaatsen waar een symfonieorkest niet past.

Samenwerkingen
De overgang van onderdeel van het CKV naar een zelfstandige stichting in 2013 heeft voor veel nieuwe impulsen gezorgd bij het AJSO. Hans Welle: “Verzoeken voor samenwerkingen liepen voorheen via de organisatie en dan bleef er nog wel eens wat liggen. Nu komen die direct bij ons terecht, waardoor praten veel makkelijker is. Even bellen en overleggen is zo gedaan en ik sta overal voor open. Zo hebben we in de afgelopen jaren met Ernst Daniël Smid The Voice of Almere georganiseerd, het theaterorkest speelde mee met de musical ‘My Fair Lady’ van TOP Musical Almere en ook met TOP en KAF (Kunstlinie Almere Flevoland, red.) de show ‘Broadway aan het Weerwater’. Met Corrosia hebben we ‘De Wasserette, de musical’ gemaakt in Almere Haven. Theater door TOP en muziek door ons. Dat is het leuke van hoe het nu gaat: we bedenken eerst de ideeën, daarna komen de beperkingen pas. Zoals het geld, de veiligheid en de vergunning.
We werken ook veel met de Theaterschool Almere, dat loopt heel goed. Zo hebben we in december een Kerst-meezingconcert georganiseerd. KAF betaalde de grote zaal, de theaterschool zorgde voor het koor en het AJSO voor het orkest. Ik heb er speciaal nummers voor gearrangeerd. Dat is een voorbeeld van een mooie productie maar dat heeft tijd nodig. In het begin komt zo’n concert financieel net uit, zitten er 400 bezoekers in de zaal. Vorig jaar, de derde keer, waren dat er al 650. Er is in Almere een markt voor dit soort kunst, maar je moet dat opbouwen en dat kost tijd. Vijf jaar subsidie voor een culturele vereniging of evenement is dan niet genoeg.”
De stichting AJSO komt financieel inmiddels aardig uit. “Met subsidie van de gemeente zetten we ons volop in voor de talentontwikkeling van jonge muzikanten in Almere. Zo organiseren we onder andere het jaarlijkse ‘Hallo AJSO’ voor zo’n 1.500 Almeerse scholieren. Verder houden de leden regelmatig acties en zijn er veel vrijwilligers bij ons betrokken. Dat scheelt.”

Op reis
Het AJSO gaat elke twee jaar op concertreis. Dit jaar gaat het orkest vijf dagen naar Florence, Italië. “Dan geven we elke avond een concert, dat is geweldig. Eerder zijn we naar Aalborg, Praag, Barcelona, Londen, Parijs, Berlijn en Kassel geweest en vrijwel alle spelers gaan mee.” Dat bijna alle muzikanten in de zomer mee op reis gaan typeert het orkest: naast het muzikale aspect is het een hechte groep jongeren van gemiddeld 22 jaar oud. “De jongste muzikant is 12, de oudste is 32”, zegt Welle. “Eerder hadden we wel een leeftijdsgrens maar dat hebben we op een gegeven moment losgelaten omdat we bepaalde instrumenten zoals hoorn, fagot, contrabas, tuba en hobo hard nodig hebben. Zo is een dwarsfluitiste op een gegeven moment hoorn gaan spelen omdat er genoeg dwarsfluiten waren maar een tekort aan hoorns. Omdat er ook geen aanwas aan zat te komen was dit een goede oplossing. Zij is inmiddels ook een van de oudsten in het orkest.”

Muziek verbindt
Volgens Hans Welle hebben de muzikanten allemaal een eigen vriendengroep. “Er worden groepjes gevormd. Zo gingen de violen eens, toen er geen repetitie was, toch samen spelen. Bij iemand die plek had op haar kantoor. ‘Dinsdagavond is toch repetitieavond?’ vonden ze. Ook andere secties uit het orkest doen dat. Ze hebben lol in het samen spelen en dat is mooi. De muziek verbindt. Dat is na dertig jaar dat ik bij dit orkest zit niet veranderd.”

Jubileumconcert 30 jaar Almeers Jeugd Symfonie Orkest, zondag 22 april om 14.15 uur. Het thema is dans, met onder andere het stuk ‘Danzón 2’ van Márquez, ‘Symphonic Dances’ van Bernstein (uit ‘West Side Story’) en de ‘Vijfde Hongaarse dans’ van Brahms. Esther Apituley is de soliste op altviool.
Meer informatie via www.stichtingajso.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto