Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Vroegtijdig signaleren van schulden wordt prioriteit

Algemeen

ALMERE – Het vroegtijdig signaleren van Almeerders die in de schulden dreigen te komen wordt één van de speerpunten van de gemeente. Door te late signalering komen mensen met schuld vaak nog dieper in de problemen.


Dat werd duidelijk in de bijeenkomst donderdagavond tijdens de Politieke Markt waar wethouder Froukje de Jonge de raadsleden bijpraatte over de dilemma’s die zij ervaart bij het opstellen van het nieuwe beleidsplan. De raadsleden dachten met de wethouder mee zodat De Jonge over zes weken met een breed gedragen plan naar buiten kan komen. De raadsleden waren het met de wethouder eens dat ‘snelheid’ een belangrijke factor is: hoe eerder er hulp komt voor iemand die in de schulden dreigt te raken, hoe beter dat is. Het voorkomt dat de schulden onbeheersbaar worden. Probleem is dat deze mensen vaak uit schaamte lang blijven zwijgen en vervolgens de juiste weg niet weten te bewandelen. Goede informatie is dus belangrijk. Er komt een speciale website, maar Jenny Zerfowski (PVV) pleitte voor een duidelijke melding op de website van de gemeente zelf. Ook nazorg is belangrijk. “Want mensen die voor een tweede keer in de schulden terugvallen raken pas echt gedemotiveerd”, aldus de wethouder. Ook komt er speciale aandacht voor mensen ‘met een sterretje’. Dat zijn doelgroepen die extra in de gaten moeten worden gehouden zoals ouderen, maar vooral gezinnen met kinderen. Lesley van Hilten (CDA): “Het blijkt dat schulden vaak van generatie op generatie overgaan. We moeten voorkomen dat kinderen opgroeien in schulden.” Ze pleitte, samen met Jessica Kips (GroenLinks) voor goede signalering en begeleiding op scholen. Wethouder De Jonge was het daarmee eens. “Als het aan ons ligt komen gezinnen met kinderen sowieso nooit op straat. Dat betekent niet dat we nooit schrijnende gevallen kunnen voorkomen. Schuldeisers sluiten soms water, gas of licht af. Daar gaan we afspraken mee maken.”
Dat blijkt nog lastig te zijn, want zeker grote instanties staan bij vroegsignalering van problemen niet altijd te springen om tot een soepele regeling te komen. De gemeente wil de druk op deze bedrijven gaan opvoeren.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto