Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Minister Blok op werkbezoek in Almere

Algemeen

ALMERE – Stef Blok, de minister voor Wonen en Rijksdienst, bracht maandag 5 december een werkbezoek aan Almere. Hij startte zijn bezoek onder begeleiding van wethouder Tjeerd Herrema in DUIN en ging vervolgens naar Oosterwold en Nobelhorst. In de buurtschuur in Nobelhorst, rondde hij zijn bezoek af met de bekendmaking van de winnaars van de prijsvragen ‘GoedHuurwoningen’ en ‘Tiny Houses’. Hij kreeg informatie over het concept ‘Wiki House’, een houten huis waar geen spijker bij aan te pas komt, en ging in gesprek met mensen die eigen een tiny house gaan bouwen. (Foto’s: Fred Rotgans) 

Een verslag van het bezoek van de gemeente Almere: 

De woningbouw in Almere is in beweging. Het reguliere aanbod van woningen mag dan aansluiten bij de gemiddelde woningzoekende, maar het past lang niet bij iedereen. Almere doet daar iets aan. Tijdens een werkbezoek maakte minister Blok (Wonen en Rijksdienst) kennis met Almeerse oplossingen voor thema’s als zelfbouw, eigen ontwerp, experimenteel, vrije keuze, betaalbaarheid, duurzaamheid en off-grid wonen.

Vanuit het CSMART Hotel Almere in Almere Poort hebben minister Blok en wethouder Herrema een mooi uitzicht over DUIN: een uniek stuk stad aan het IJmeer, in een nieuw duinlandschap. Met echte duinen, bossen, stranden en een jachthaven.

Minister Blok maakt kennis met een aantal initiatiefnemers in Oosterwold. Zij vertellen hoe ze hun droom willen realiseren op deze bijzondere plek in Almere. In Oosterwold bouwen mensen niet alleen hun eigen huis, ze zijn ook verantwoordelijk voor het realiseren van de openbare ruimte: de wegen en paden, het groen en het water.

In de Buurtschuur in Nobelhorst in Almere wordt minister Blok geïnformeerd over de vernieuwende oplossingen Goedhuurwoningen, WikiHouse en Tiny Houses.

Minister Blok wordt geïnformeerd over de prijsvraag Goedhuurwoningen. Almere kent relatief veel moderne, grotere en dus duurdere huurwoningen, terwijl er een groeiende behoefte is aan goedkope huurwoningen. Via deze prijsvraag realiseert Almere met winnaars Think Wonen–Van der Horst en Trebbe-De Alliantie kwalitatief goede woningen met een huurpijs van maximaal 550 euro per maand en zo laag mogelijke energielasten.

Minister Blok ervaart hoe makkelijk het is om een WikiHouse te monteren: een oplossing om woningen goedkoper, simpeler, en met keuzevrijheid samen te stellen en te bouwen.

De prijswinnende ontwerpen van de prijsvraag ‘Bevrijd Wonen. Jouw Tiny House in Almere!’ worden aan minister Blok gepresenteerd. Deze ontwerpen, in de categorieën: pioniers, tijdelijk en permanent, vormen samen een mooie afspiegeling van de totaal 245 inzendingen die Almere voor haar BouwExpo Tiny Housing mocht ontvangen.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto