Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Gemeente: ‘Prioriteit bestrijding reuzenberenklauw ligt binnen de woongebieden’Vrijwilligers schoffelen berenklauw Vroege Vogelbos ui

Algemeen

VROEGE VOGELBOS – Zo’n dertig vrijwilligers hebben tijdens twee reuzenberenklauw-bestrijdingsacties geholpen om zoveel mogelijk reuzenberenklauwen uit het Vroege Vogelbos in Almere Haven weg te halen. Donderdag 28 juli was er zo’n bestrijdingsactie onder leiding van Landschapsbeheer Flevoland.


Vrijwilligers gingen aan de slag om de ongewenste berenklauwen weg te schoffelen of uit te graven. De reuzenberenklauw is een plant die wel drie meter hoog kan worden en heeft nare eigenschappen. Zo kan het sap van deze plant brandwonden veroorzaken op de huid. Daarnaast verdrijft het alle inheemse plantensoorten, die door het dichte bladerdak geen ruimte meer hebben om te groeien. In Almere Haven staat veel reuzenberenklauw. Diverse instanties en vrijwilligersgroepen zijn ook daar actief met de bestrijding van deze uitheemse plantensoort die zich door menselijk handelen goed heeft weten te verspreiden in de stad. Joyce Grobben van Stad en Natuur: “In het Vroege Vogelbos werken enkele toegewijde vrijwilligers al vele jaren aan het bestrijden van de reuzenberenklauw. En met succes, want op veel plekken in het bos zijn deze planten al verdwenen. Helaas groeit de berenklauw op dit moment harder dan de vrijwilligers aankunnen. Vandaar de extra schoffelacties. En extra vrijwilligers zijn altijd welkom.” Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info@stadennatuur.nl.

Rasters en schapen

Reuzenberenklauw wordt in Almere weggemaaid, uitgegraven, begraasd (door runderen en schapen), gefreesd of geploegd (een trekker trekt de grond open en steekt zo de wortels van de plant door, zodat deze uiteindelijk afsterft.) In het Vroege Vogelbos wordt op diverse manieren de reuzenberenklauw bestreden. Schapen van Stad en Natuur grazen op diverse plekken de berenklauw weg. Dat doen ze op percelen in rasters. De reuzenberenklauw houdt zich echter niet aan de rasters en groeit er ook buiten. De bestrijding buiten de rasters is erg arbeidsintensief; de planten moeten stuk voor stuk uitgegraven en geschoffeld worden voordat ze zaad zetten. De schapen eten het blad en de bloemknoppen van de berenklauw waardoor ze niet meer kunnen bloeien.
Ook door de bossen van het Almeerderhout loopt er een schaapskudde met herder met als doel de reuzenberenklauw te bestrijden. Maar de berenklauwen groeien dit jaar zó hard dat de schapen het niet aankunnen en Staatsbosbeheer sinds 21 juni een tweede kudde van 250 ooien heeft ingezet in het Almeerderhout om de enorme groei weg te happen.
Bestrijding

De gemeente, Staatsbosbeheer, Stad en Natuur en andere partijen bestrijden de plant actief. “Terreineigenaren beheren elk op hun eigen manier en tijdstip de reuzenberenklauwen. In de openbare ruimte van Almere dat in beheer is van de gemeente, wordt de reuzenberenklauw binnen de dagelijks verzorgend onderhoud-groenbestekken beheerst”, zegt gemeentewoordvoerder Nicole Klockenbrink. “De prioriteit ligt binnen de woongebieden waar de kans om in aanraking te komen met de reuzenberenklauw het grootst is. De gemeente stelt strenge eisen aan de aannemers en handhaaft hier ook op. Nog voordat de bereklauw bloemen krijgt of zaadjes laat vallen wordt er gemaaid. De werkzaamheden van de aannemers zijn erop gericht om bloei en uitbreiding van het areaal te voorkomen, op straffe van een boete per bloemscherm. Op dit moment zien we vooral reuzenberenklauwen bloeien op locaties die niet in het beheer en onderhoud zijn van de gemeente Almere.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto