Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ophef om samenwerking D66 en PVV voor lokaal referendum

Algemeen

ALMERE - D66 en de PVV hebben samen een voorstel ingediend waardoor bewoners kunnen vragen om een referendum. De samenwerking tussen beide partijen leidt tot onbegrip bij D66-coryfee Jan de Vletter en oud-PvdA-wethouder Ineke Smidt.


D66 en PVV staan, zeker in de landelijke politiek, vaak lijnrecht tegenover elkaar. Dat D66 Almere nu samen met de PVV met dit voorstel komt leidt tot onbegrip. Ex-wethouders Jan de Vletter en Ineke Smidt lieten zich niet onbetuigd op Twitter. Zo twitterde De Vletter: ‘zoek fatsoenlijke partners: PvdA, GroenLinks en anders maar geen referenda’. In een andere tweet vraagt hij zich af waar het ‘morele kompas’ van zijn partij gebleven is. Oud-PvdA-wethouder Ineke Smidt gaat nog een stapje verder: ‘je gaat toch niet met die ontzettende fascistoïde xenofoben samenwerken? Kan D66 dat nu echt niet zelf?’
Fractievoorzitter Jan Lems van D66 heeft de kritiek op Twitter, en ook op Facebook gelezen. “Smidt gaat daarin wel erg ver, vind ik. Ik heb ook een aantal keer via social media gereageerd, maar daar ben ik mee opgehouden. Met alle respect voor wat Jan de Vletter in het verleden voor D66 betekend heeft, maar hij is nogal recht in de leer. Voor D66 is de mogelijkheid van een referendum een belangrijk punt. Al jarenlang proberen we daar een meerderheid voor te vinden en telkens lukte het niet. In de vorige collegeperiode was zelfs door de coalitie vastgelegd dat wij niet met een voorstel tot een referendum zouden komen. Nu willen we het opnieuw proberen.”
Toen D66 het voorstel voor een referendum indiende bij de griffie, bleek dat PVV dat bijna tegelijkertijd had gedaan. Volgens Lems ontstond daarmee een nieuwe situatie. “De PVV is de grootste partij in Almere. De kans om een meerderheid in de raad te verkrijgen is daarmee vergroot. Het is een ongebruikelijke medestander, maar zo werkt nu eenmaal onze democratie: je gaat op zoek naar een meerderheid.”
Volgens Lems is de partij daarbij niet over één nacht ijs gegaan. De Almeerse D66-fractie hoeft ook geen woedend telefoontje te verwachten van D66-leider Alexander Pechtold. “Natuurlijk hebben we dit intern stevig besproken, ook met het bestuur. Daarnaast ben ik naar Den Haag gegaan om overleg te voeren met de partijleiding. Het referendum is voor D66 een belangrijk programmapunt. Niet ieder partijlid zal er misschien even blij mee zijn. Maar eerlijk gezegd is Jan de Vletter tot nu toe de enige die kritiek heeft geuit. De tegengeluiden vallen dus mee. Binnenkort is er een afdelingsvergadering en daar mag ieder lid zijn zegje doen.”

In kader:

Referendum


Het referendum-voorstel van beide partijen wordt binnenkort besproken in de raad. “Momenteel kunnen mensen alleen vragen om een referendum over landelijke onderwerpen, niet over lokale kwesties”, aldus D66-raadslid Jonathan de Jong. “Met het voorstel kunnen mensen door handtekeningen te verzamelen om een referendum vragen. Niet de politiek, maar mensen zelf nemen hierbij het initiatief.”
Opvallend aan de verordening is dat het zelfs mogelijk wordt om op buurtniveau een referendum te organiseren.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto