Afbeelding
Almere DEZE WEEK

De Kringloper Almere krijgt boom in Vredeswoud

Algemeen

KRUIDENWIJK - Met een eigen boom in het Vredeswoud aan de rand van Jeruzalem in Israël, is het verhaal rond. Bob Baars, eigenaar van de Kringloper Almere, en alle medewerkers van de Kringloper, worden met het planten van de boom bedankt voor het terugbezorgen van een trouwboekje uit 1942 van een joods echtpaar. De boom is aangeboden door de nabestaanden, die nu het trouwboekje in hun bezit hebben.

Bij De Kringloper Almere aan de Zwenkgrasstraat 4 werd eind januari tussen de ingeleverde boeken een trouwboekje gevonden van het joodse echtpaar Louis Barzelay en Flora Snatager. Zij trouwden op 31 mei 1942, toen de Tweede Wereldoorlog in volle gang was. Een zoektocht naar dit echtpaar of nabestaanden van hen via Facebook (De Kringloper Almere) leverde meteen een stroom aan reacties op en inmiddels is het bericht door 310.000 mensen gelezen en ruim 3.300 keer gedeeld. Hierdoor werd al kort na plaatsing van het bericht een nabestaande gevonden: het nichtje van de bruidegom, Stans Barzelay. Het SBS6-programma Hart van Nederland maakte er een item van, Omroep Flevoland besteedde aandacht aan het verhaal, een Israëlische krant pikte het verhaal op en is Bob Baars zelfs benaderd door een Canadees radiostation voor een interview.

“Voor ons is het een enorme eer dat wij een boom aangeboden hebben gekregen in het Vredeswoud”, zegt Bob Baars. “Dit is de spreekwoordelijke slagroom op de taart. Dat wij hiervan deel hebben mogen uitmaken valt in geen woorden te beschrijven. Wij hopen dat we in ieder geval een kleine bijdrage hebben mogen leveren om de wereld een beetje beter te maken.”

Zoektocht

‘Ter herinnering aan onze choepa, 31 mei 1942’ staat er in het boekje, hun namen in een Davidsster en de namen van de ruim zestig aanwezigen bij de huwelijksvoltrekking tussen de joodse Louis en Flora. Met die informatie ging Bob Baars op zoek naar het echtpaar of de nabestaanden. Uit de informatie van nabestaande Stans Barzelay was gebleken dat Louis en Flora twee maanden na hun huwelijk op transport gezet zijn. Op 30 september 1942 zijn ze allebei in Auschwitz om het leven gebracht. “Waarschijnlijk zijn ze toen snel getrouwd omdat echtparen op transport niet uit elkaar gehaald werden, maar samen in een kamp gingen”, zegt Bob Baars. “Een oudere broer van Louis , die ook in Auschwitz zat, is in november 1942 ontsnapt en heeft de oorlog overleefd. Hij woonde nadat hij ondergedoken zat nog jaren in Amstelveen, een paar straten achter nichtje Stans Barzelay. Die dat overigens niet wist.”

Bob Baars is blij dat het boekje van de joodse choepa (een joodse huwelijksceremonie) weer terug is in handen van de familie. “Het boekje heeft geen verkoopwaarde, er is niemand die het koopt en ik vond dat ik de morele plicht had om op zoek te gaan naar familieleden. En aan de reacties te zien is het een onderwerp dat nog echt leeft: de familie hecht waarde aan het minimale wat ze nog terugvinden van hun familie uit die tijd.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto