Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Raadsleden luisteren naar plannen voor de stadBewoners de boer op tijdens motiemarkt

Algemeen

STAD CENTRUM – Als ware het een echte markt gaan de 39 raadsleden van de Almeerse gemeenteraad en twintig fractieassistenten uit de twaalf politieke partijen donderdag 5 november ‘inkopen doen’ tijdens de allereerste motiemarkt, in het stadhuis. Almeerders met plannen voor de stad presenteren vanuit marktkramen hun idee om dat vervolgens, via de raadsleden en fractieassistenten, op de politieke agenda te krijgen.


Een motie is een oproep om iets te doen, te veranderen of juist te laten. Alleen raadsleden mogen moties indienen, maar doordat bewoners hun ideeën voor de stad tijdens de motiemarkt presenteren, is het makkelijker om plannen ‘te verkopen’. Raadsleden lopen die avond, van 19.00 tot 21.00 uur, langs alle kramen en luisteren naar alle ideeën van bewoners. Als een motie ze interesseert kunnen ze die adopteren en eventueel met een andere politieke partij als echte motie agenderen, op de agenda zetten voor bespreking tijdens de Politieke Markt van een week later. Dan wordt tijdens de Politieke Markt van 12 november de begroting van 2016 vastgesteld. Goede moties kunnen hierdoor snel in de definitieve begroting worden meegenomen en volgend jaar al uitgevoerd worden.

Niet alles hoeft geld te kosten

Voor de plannen die geld kosten, is opname in de gemeentelijke begroting voor volgend jaar van wezenlijk belang. Maar, zo licht communicatieadviseur van de gemeenteraad David Kok toe, lang niet alle plannen hoeven geld te kosten of concrete ideeën voor verbetering van de stad te zijn. “Zo reageerde iemand op onze Facebookpagina ‘Raad van Almere’ met het voorstel dat mensen in Almere elkaar met meer respect moeten behandelen. Dat zou ook een motie voor de motiemarkt kunnen zijn. Hoe dat uitgevoerd moet worden? Dat is aan de raadsleden om over na te denken.”
Andere ideeën van bewoners: prullenbakken bij speeltuintjes plaatsen, lantaarnpalen op zonne-energie. Geld voor nieuwe feestverlichting in het winkelcentrum van Haven. Ideeën voor een veiliger openbaar vervoer. Belangrijk is dat plannen die wel geld kosten, niet ten koste mogen gaan van andere plannen. Er is heel weinig ruimte in de begroting, dus bij elk nieuw voorstel dat de raad wil aannemen, zullen er keuzes gemaakt moeten worden en kan iets anders niet.
Anders denken

David Kok: “Tijdens een gewone Politieke Markt komen wel veel bewoners inspreken, maar alleen op onderwerpen die geagendeerd zijn. Ook raadsleden zijn dan gefocust op bepaalde onderwerpen en komen niet zo snel los van de waan van de dag. De motiemarkt laat ze even anders denken: wat leeft er in de stad en wat moet er veranderen? De raadsleden zijn de vertegenwoordigers van alle Almeerders. Door de motiemarkt te organiseren, zeggen ze eigenlijk: ‘wij zijn er voor jullie en horen graag welke plannen en ideeën jullie hebben voor de stad’.”
Bewoners kunnen hun idee kort verwoorden door het formulier in te vullen op gemeenteraad.almere.nl/motiemarkt en vervolgens uitgebreid toelichten aan raadsleden tijdens de motiemarkt. De raadsleden werken de motie later schriftelijk uit.
Toegang tot de motiemarkt op 5 november is vrij. Donderdag 12 november wordt er over de begroting en alle daarbij ingediende moties en amendementen gesproken en gestemd. Dit is een openbare vergadering, dus iedereen mag komen kijken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto