Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerder wil duurrecord handboogschieten verbreken3000 pijlen in 40 uur

Algemeen

ALMERE – Ton van Eekeren, lid van de Handboogschutterij Almere, gaat vrijdag 14 augustus een poging doen om het Guinness World Record te verbreken voor Longest Marathon Archery. Na 27 uur heeft hij het duurrecord voor handboogschieten verbeterd, maar Ton heeft de lat hoog gelegd: hij gaat voor 40 uur.


“28 uur boogschieten is nog redelijk makkelijk te halen”, vertelt Ton van Eekeren, “tijdens trainingen heb ik al twee keer 30 uur achter elkaar geschoten. Dus ik dacht: doe dan het maximale en schiet drieduizend pijlen. Per ‘game’ schiet ik dertig pijlen, drie pijlen per keer. Na elke drie pijlen haal ik zelf de pijlen op waardoor ik dus, als ik drieduizend pijlen geschoten heb, zo’n duizend keer heen en weer heb gelopen. De afstand die ik daarvoor loop, komt uit op een marathon-afstand: 42,195 km.” En de naam Archery MaraTon was geboren.
Het idee was vorig jaar ontstaan, als ludieke actie voor de Handboogschutterij Almere dat toen het 25-jarig bestaan vierde. Toen kwam het er niet van. “Het afgelopen jaar heb ik intensief getraind wat zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. Van alle pijlen die ik tijdens de recordpoging schiet, mag ik er namelijk geen één missen. Dan is het over.” Het blazoen, de roos, staat op 18 meter. “Je ziet de kleuren van het blazoen, maar je moet elke keer alles instellen: je pijlen en je houding ten opzichte van het blazoen. En dan nog kun je zo goed mikken, er loert altijd een misser om de hoek. Of je krijgt materiaalpech.”
Ondanks de mogelijke missers blijft Ton optimistisch. “Ik begin vrijdag om acht uur ’s ochtends en op zaterdagochtend elf uur zal ik het record verbroken hebben. Zaterdag is ook de leukste dag om te gaan kijken want dan houden we een loterij met gedoneerde artikelen van bedrijven. Daarmee proberen we zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel, de stichting Opkikker. Want het Guinness-record is leuk, de actie blijft voor de Opkikker.”
En wat er gebeurt als Ton 40 uur geschoten heeft? “Ik heb besloten dat ik, als ik me dan nog goed voel, gewoon doorga. Dan kijk ik wel hoe lang ik het volhou.”
Op de Facebook-pagina Archery MaraTon zijn alle vorderingen in de recordpoging te volgen. Ton van Eekeren live aanmoedigen kan ook, bij de Handboogschutterij Almere aan de Trekweg 2.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto