Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Wethouders Pol en Mulder presenteren Masterplan Floriade 2022‘Zowel in ontwerp als in financiën solide’

Algemeen

STAD CENTRUM – Om ‘een bijdrage te leveren aan zowel de Floriade als een groene en gezonde toekomst voor de stad’, heeft de gemeente voor de Floriade 2022 afgeweken van het oude motto ‘Growing Green Cities – living the good life’ en kiest nu voor ‘Go Greener!’ Wethouder Henk Mulder presenteerde het vorige week dinsdag met trots tijdens de presentatie van het Masterplan Floriade 2022.


De ambitie van de gemeente Almere om in 2022 de locatie te zijn van de zevende editie van de wereldtuinbouw-tentoonstelling Floriade, zijn in het Masterplan omgezet naar daadwerkelijke plannen. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen, maar als dat goed gaat moet het plan nog vóór het zomerreces van de raad akkoord zijn. Dan kan de Floriade BV, het aparte bedrijf dat voor de totstandkoming van de Floriade wordt opgericht, van start. De Floriade BV zal zich richten op het evenement en de gemeente op de inrichting van het gebied.
De gemeente heeft in dit masterplan gekozen voor een ‘solide model’, zowel in het ontwerp als in de financiële onderbouwing. Het Floriadegebied, dat zestig hectare meet en als een vierkant tapijt over onder andere jachthaven Haddock, Camping Waterhout, het Weerwatereiland en de A6 komt te liggen, heeft in dit plan drie uitwerkingen: een casco-, een basis- en een ambitiemodel. Wethouder ruimtelijke ontwikkeling Henk Mulder: “Zo kunnen we altijd de Floriade aanleggen. Het cascomodel bevat alle voorzieningen die nodig zijn voor een geslaagde wereldtentoonstelling.” Om de Floriade veelzijdiger te maken, kan er gekozen worden voor de andere opties, zoals het basis- of het ambitiemodel dat met name varieert in de boulevard rondom het gebied. Die zijn duurder dan het cascomodel dus moeten daarvoor extra inkomsten gevonden worden. “Uit vastgoedontwikkeling, sponsoring of subsidies”, aldus wethouder economische zaken Mark Pol.

Financieel verstandig

De nieuwe begroting voor het evenement is hoger uitgevallen dan in het eerdere plan: nu 92 miljoen euro tegen voorheen 77 miljoen euro. De inkomsten voor de verkoop van grond voor het bouwen van huizen, is teruggebracht. Pol: “Waar we voorheen 11 miljoen euro hadden begroot voor vastgoedontwikkeling, hebben we dat nu omlaag gebracht naar 2,5 miljoen euro. Hoewel we verwachten dat de vastgoedmarkt weer aantrekt, hebben we het heel voorzichtig ingeschat.”
Ook Camping Waterhout en jachthaven Haddock zijn in het plan meegenomen. Waar eerst twijfel was of de camping kon blijven bestaan, is de camping nu voor alleen ‘het middelste deel’ in de Floriade opgenomen. “We voeren nog gesprekken met de camping maar zullen natuurlijk volledige schadeloosstelling bieden voor het niet gebruikte deel”, aldus Mulder. Aan de jachthaven verandert niets.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto