Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Provinciale Statenverkiezingen Flevoland: VVD de grootste

Algemeen

ALMERE – 40 procent van de stemgerechtigde Almeerders heeft vorige week een stem uitgebracht voor de leden van de Provinciale Staten. Dat is 9,4 procent minder dan bij de vorige verkiezingen in 2011. Het opkomstpercentage voor heel Flevoland dit jaar was 45,4 procent, in 2011 53,6 procent. Grote winnaar is de VVD, met zeven zetels. Daarmee hebben ze twee zetels minder dan in 2011.


In percentages van de Flevolandse stemmen heeft VVD 16,7 procent van de stemmen, PVV 14,4 procent, CDA 12,8 procent, SP 10,9 procent, D66 10,5 procent, PvdA 8,7 procent, CU 7,2 procent, 50PLUS 5,1 procent, GL 4,4 procent, PvdD 4,1 procent, SGP 4,0 procent, OPA 0,7 procent en Jezus Leeft 0,3 procent.
Zetelverdeling: de VVD heeft nu 7 zetels, PVV 6, CDA en SP 5, D66 4, PvdA en ChristenUnie 3, GroenLinks, SGP, 50PLUS en PvdD 2. OPA Flevoland en Jezus Leeft behaalden 0 zetels. Remco Bosma (VVD), Bianca Boutkan (PVV) en Erik Boshuijzen (50PLUS) komen door voorkeursstemmen toch in de Provinciale Staten.

Gijsberts vertrekt

Gedeputeerde Bert Gijsberts (VVD) Twitterde een dag na de verkiezingen: ‘Kleiner maar krachtig op koers’. Dat zijn partij kleiner is, heeft directe gevolgen: Gijsberts stapt op. Dat meldde hij vrijdag op Facebook. ‘De VVD is wederom in Flevoland de grootste partij, maar heeft wel 2 zetels in moeten leveren. Dat zal betekenen dat er vijf partijen nodig zijn voor de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Daardoor zal het niet meer haalbaar zijn dat de VVD twee gedeputeerden heeft. Voor mij zal dat helaas betekenen dat ik mijn uitzonderlijk mooie werk voor Flevoland als Gedeputeerde zal moeten beëindigen zodra er een nieuw college van GS gevormd is.’
Tanja Klip benoemd als informateur

De VVD-fractie in Provinciale Staten van Flevoland heeft mevrouw Tanja Klip benoemd als informateur voor de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Zij onderzoekt de mogelijkheden voor een coalitie.
Dinsdag en woensdag voert ze gesprekken met delegaties van alle fracties die gekozen zijn in Provinciale Staten. Op basis van de gesprekken wordt een formatieronde gestart. De verwachting is dat zij volgende week haar werkzaamheden zal afronden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto