Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Geschonden graven bezorgen nabestaanden veel verdriet

Algemeen

KRUIDENWIJK – Bij Begraafplaats en Crematorium Almere Stad zijn vorige week tussen de veertig en zestig graven geschonden. Ornamenten, vaasjes, waxinelichtjes en verlichting is vernield en er is op graven gelopen. De politie heeft woensdag 27 augustus twee jongens van 8 en 9 jaar aangehouden. Benadeelden van de vernielingen zijn inmiddels door locatiemanager Natasja van Kampen geïnformeerd.


Elly Cas is ontdaan van de vernielingen op de begraafplaats. Bij het graf van haar dochter Cherida Akkerman-Windzak zijn vazen kapot getrapt, lampen en lantaarns verdwenen en planten vertrapt. “Het is echt een schande dat dit gebeurt. Er liepen zoveel huilende mensen over de begraafplaats, er is zoveel vernield. Het is te zot voor woorden. Mijn dochter is anderhalf jaar geleden overleden en ik kom daar een paar keer in de week. Ja, de begraafplaats is open, dan kun je er naartoe gaan wanneer je wilt. Ik ben ook wel eens ’s avonds laat gegaan. Maar welke imbecielen doen dat? Ik wil gewoon dat het blijft zoals het is.”

Geen vervolging

In een gesprek met de politie zeiden de jongens verantwoordelijk te zijn voor de vernielingen. De politie heeft de ouders van de jongens direct op de hoogte gesteld. Omdat de jongens onder de 12 jaar zijn, zal er verder geen strafrechtelijk vervolg zijn. Wellicht zal er civielrechtelijk nog gekeken worden naar schadevergoeding.
Zaterdagavond 23 augustus kreeg de locatiemanager van de begraafplaats aan de Kruidenweg een melding van een bezoeker, die de beschadigingen op de graven aantrof. Dinsdagmiddag 26 augustus werden er opnieuw graven vernield, maar dan van drie kindergraven. “We hebben alle nabestaanden geïnformeerd over dit trieste voorval”, zegt Ilse de Cloe, woordvoerder van Yarden en PC Hooft uitvaartverzorgers. “In de brief hebben we gevraagd of mensen aangifte willen doen bij de politie en of getuigen zich willen melden.”
Er is geen bewijsmateriaal in de vorm van camerabeelden. De Cloe: “Een begraafplaats is een intiem plekje voor nabestaanden, om hun dierbaren te herdenken. Het zou ongepast zijn om daar camera’s bij te plaatsen. Wat er nu is gebeurd is in ieder geval zeer respectloos.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto