Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Schildpaddenkolonie leeft op eilandje in Weerwater

Algemeen

STAD – Op het eilandje Utopia in het Weerwater heeft zich de laatste jaren een kolonie schildpadden gevestigd. Er komen er ieder jaar meer bij. Maar deskundigen achten het onmogelijk dat de schildpadden zichzelf in het koude Nederland kunnen voortplanten.


De kolonie is ontdekt door George Heetveld van Almere Veertje Rondvaarten. “We zagen er een paar jaar geleden voor het eerst eentje zitten. Maar het worden er ieder jaar meer. Ik schat dat er nu wel een kolonie zit van zo’n twintig schildpadden. Kennelijk planten ze zich voort. Vooral in het voorjaar laten ze zich zien. Als we langs varen zie je ze op takken zitten. Onze gasten vinden het geweldig.”
De Stichting Ravon houdt in Nederland de verspreidingsgegevens bij van reptielen, amfibieën en vissen. Medewerker Richard Struik acht het uitgesloten dat de schildpadden zich voortplanten. “Daarvoor is het in Nederland gewoonweg te koud. Misschien dat ze nog wel eitjes ingraven, maar het moet langere tijd ruim boven de 20 graden zijn wil het ei ook uitkomen. Ik durf wel te stellen dat al deze schildpadden zijn gedumpt.”

Nieuwsgierig

De kans dat de schildpadden zich hebben aangepast aan de Nederlandse temperatuur acht Struik ook onmogelijk. “De evolutie heeft daarvoor wat langer de tijd nodig. Het is wel zo dat gedumpte schildpadden zich in Nederland in leven kunnen houden. Ik ben wel nieuwsgierig geworden. Binnenkort zullen we eens onderzoek doen op Utopia.”
Bij de gemeente is niemand bekend met de schildpaddenkolonie. “We gaan er ook niets mee doen”, zegt woordvoerder Peter Spek. “Het gaat om exoten die niet thuishoren in de Nederlandse natuur. Daar is ook geen gemeentelijk beleid voor, tenzij ze de exoten inheemse diersoorten bedreigen. Maar bij schildpadden is dat natuurlijk niet het geval. Wij denken ook dat ze zijn uitgezet. We hebben echter geen idee of ze zich ook kunnen voortplanten. In het Vondelpark staat ook een boom waar parkieten nestelen. Maar de kans is klein, zo vertellen deskundigen.”
Plompie

Inmiddels is Almere Veertje ingesprongen op de aanwezigheid van de kolonie. “Wij hebben er een leuk verhaal van gemaakt dat we aan gasten meegeven. Het gaat over het schildpadje Plompie dat de wijde wereld ontdekt en uiteindelijk zijn thuis vindt in Almere op het eiland Utopia.” Een pluchen versie van Plompie is als sleutelhanger op de boot van Almere Veertje verkrijgbaar voor 6,95 euro. 50 cent van elke verkochte sleutelhanger komt ten goede aan het Schildpaddencentrum in Alphen aan den Rijn. Ook zit het levensverhaal van Plompie als uitvouwboekje bij de sleutelhanger gevoegd.
De pluchen versie van Plompie, uiteraard inclusief het levensverhaal, is ook te koop bij de VVV-winkel aan de Stadhuispromenade 1.
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto