Hoeksteen

Algemeen


Door Marcel Beijer

Thialf

Een groep investeerders wil Almere de nieuwe schaatshoofdstad van Nederland maken. Het Thialf-tijdperk is voorbij. Ik draag Almere een warm hart toe, maar ik geloof niet zo in de combinatie van Almere en schaatsen.
Schaatsen staat synoniem aan Beerenburg, klunen, Elfstedentocht, juichende boeren op bevroren spruitjesvelden, dweilorkesten, oververhitte 60-plus vrouwen die buitenlandse schaatsers liefdevol een kamer op zolder aanbieden. Maar schaatsen is ook Thialf, de ijstempel waar echte kerels als Jaap Eden, Ard Schenk, Dag Fornaess en Goran Claesson nog zonder dak in sneeuw en ijzel hun rondjes schaatsten. Zelfs met bevroren klokkenspel schaatsten ze door. Na een glaasje Beerenburger kropen ze manmoedig weer van het ijs.
Almere is triatlon en eh… ja wat nog meer eigenlijk? Oh ja! We hebben ook een soort lokaal kruidenbitter bedacht.
Werd niks.
We hebben ook een soort lokaal koekje bedacht.
Werd ook niks.
Een paar dronken Havenaars riepen ooit dat de Kerkgracht het Montmarte van Nederland moest worden. Ze zijn inmiddels bijna allemaal verhuisd.
Werd dus niks.
En dan moet er nu een schaatstempel in Almere komen, helemaal volgens de normen van het moderne schaatsen? Ach, het meest recente evenement was het WK in Moskou. Moderner kan dus niet. En wat zagen we? Vooral lege tribunes.
Op een paar dronken Friezen na.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto