Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Tegenstanders: “Het Oostvaardersdiep is een uniek stukje Almere”Overslagterminal De Blocq van Kuffeler NEE!

Algemeen

ALMERE – De bewoners van het Oostvaarderdiep zijn tegen de ontwikkeling van een overslagterminal op een paar honderd meter afstand van hun huizen. Om dit protest te ondersteunen hebben ze afgelopen donderdag tijdens de Politieke Markt in het stadhuis de petitie ‘Overslagterminal De Blocq van Kuffeler NEE!’ aangeboden aan het college.


“Een overslagterminal zal zorgen voor geluids- en stankoverlast”, zegt Cees ten Broeke van de Vereniging Bewoners de Blocq van Kuffeler. “Daarbij bevindt het Oostvaardersdiep zich midden in een natuurgebied, naast de Oostvaardersplassen en het Wilgenbos. De verhoogde CO2-uitstoot die de overslagterminal veroorzaakt vervuilt het milieu. Daarom is een dergelijke terminal hier niet mogelijk.”
Een terminal past volgens de bewoners niet in deze omgeving. “Het Oostvaardersdiep is een uniek stukje Almere. In de jaren zestig stonden op deze plek dienstwoningen van de Rijksdienst IJsselmeerpolders voor de werknemers die werkten aan het droogleggen van de polder. Na het afronden van de inpoldering kwamen de toenmalige bewoners met de gemeente overeen dat zij de grond van het Oostvaardersdiep zouden kopen. De oude woningen werden gesloopt en op de funderingen werden de nieuwe woningen in een vergelijkbare stijl weer opgebouwd. Op dit moment wonen er in de vijftien huizen ruim dertig mensen”, legt Ten Broeke uit.

Voordelen bedrijfsleven

Op een steenworp afstand van de woningen willen Reimert Bouw en Infrastructuur, MCS containertransport en de Ter Haak Group de overlagterminal bouwen. De bedrijven vinden het noodzakelijk om zo een ‘fatsoenlijke verbinding’ te krijgen met bedrijventerrein De Vaart en zijn van mening dat de terminal een aanzuigende werking zal hebben op de vestiging van bedrijven in dit gebied. Herman Reimert, directeur van Reimert Bouw en Infrastructuur: “We hebben de gemeente eerder gevraagd of dit plan haalbaar is. In maart dit jaar was het onderzoek afgewezen. Twee weken geleden is het opnieuw tijdens de Politieke Markt besproken, alleen is daar nog niets uitgekomen.”
Een overslagterminal biedt het bedrijfsleven veel voordelen, vinden de voorstanders. “Dat de bewoners mordicus tegen zouden zijn wisten we al. Het tast hun omgeving aan”, zegt Reimert. “Maar het is de bedoeling om meer gebruik te maken van transport over water. De ligging aan het Markermeer en het IJmeer is een goede route voor een lijndienst. Als je veel vervoer over de dijk moet doen verdwijnt het effect. En voor de overlast die de bewoners verwachten is geen enkel bewijs, waarschijnlijk is het beperkt. Geluidwerende maatregelen zijn geen enkel probleem. Maar dan moeten de bewoners wel mee willen werken.”
De bewonersvereniging heeft bij de petitie een voorstel gedaan voor alternatieven voor het braakliggende gebied. Ten Broeke: “Omdat wij dit gebied zo waardevol vinden voor onze stad hebben wij alvast een voorzet gegeven. Zo zou hier een bungalowpark of een indoor klimhal gebouwd kunnen worden, of een wijk met eco-woningen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto