Corporaties sturen brandbrief naar gemeenteraad

Algemeen

ALMERE - De drie Almeerse corporaties GoedeStede, Ymere en de Alliantie hebben een brandbrief naar de gemeenteraad van Almere gestuurd omdat zij het niet eens zijn met de huisvestingsverordening. Maarten Pel, directeur van de Alliantie: “We vinden de verordening kortzichtig en onuitvoerbaar. Het is een bureaucratisch plan waar niemand beter van wordt.”


De toenemende schaarste aan vrijkomende sociale huurwoningen in combinatie met de
toenemende vraag naar deze woningen is voor de gemeente aanleiding om de toewijzingsregels te herzien. De nieuwe huisvestingsverordening gaat uit van een woonruimteverdelingssysteem waarbij vijftig procent van de vrijkomende sociale huurwoningen wordt verdeeld via loting en vijftig procent via inschrijfduur.
De corporaties maken zich grote zorgen. Regiodirecteur Pieter Jan Datema van Ymere: “Het plan zorgt voor enorme bureaucratie en gaat heel erg veel geld kosten. De gemeente wil de woonruimteverdeling voor een groot deel zelf gaan uitvoeren, terwijl ze daar niet op toegerust is. Een woningzoekende moet straks langs verschillende loketten om een huis te krijgen, en elk loket kost hem geld. Bovendien moet een woningzoekende straks een huisvestigingsvergunning hebben en dat kan drie maanden duren. Dat betekent lange wachttijden en veel leegstand.”
Woningzoekenden worden volgens de corporaties niet beter van dit plan. Arjan Deutekom, directeur van GoedeStede: “Het college claimt dat dit eerlijker en rechtvaardiger is. Zo is de urgentieregeling bijvoorbeeld verruimd, in dit voorstel gaat urgentie boven alles. Daardoor wordt het voor de regulier woningzoekenden nog lastiger om op de woningmarkt te slagen.”
Volgens de corporaties kan het woonruimteverdeelsysteem op een simpelere manier aangepast worden. Maarten Pel: “Wij vragen de gemeenteraadsleden in onze brief om onafhankelijk advies in te winnen en te kijken naar betere en goedkopere oplossingen.”

Huurdersverenigingen buitenspel

Huurdersbelangenvereniging De Alliantie Flevoland staat achter de brandbrief van de drie woningcorporaties. Interim-voorzitter Theo van Adrichem: “Het college gaat buiten haar boekje. Door de snelle besluitvorming zet ze huurdersverenigingen buitenspel. Dit kunnen en mogen wij dit niet accepteren.”
“De nieuwe Huisvestingsverordening bevat een uitgebreide urgentieregeling en er worden woningen met voorrang aan speciale doelgroepen gegeven, bijvoorbeeld mensen die een WMO-indicatie hebben, ouderen en jongeren”, zegt Joke Goedhart van huurdersorganisatie GoedeStede Almere (GSA). “Daardoor komen er nauwelijks meer woningen vrij voor de gewone woningzoekenden. Uit onze enquête blijkt verder dat mensen het verloten van woningen oneerlijk vinden.”
“We hebben sterk de indruk dat de kosten voor de woningzoekende wel toenemen, terwijl de kans op een woning niet toeneemt”, aldus de heer Lautenbach van huurdersvereniging Almere. “Er moeten meer woningen komen in Almere, dat helpt echt tegen de lange wachttijden.”
Afgelopen donderdag is dit onderwerp besproken in de Politieke Markt in het stadhuis. Donderdag 28 april staat het weer op de agenda.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto