Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Kasteelschip Vlotburg te zien in HavenkomEindelijk een kasteel in Almere

Algemeen

HAVENKOM - Er is eindelijk een kasteel te bezoeken in Almere. Niet de ruïne langs de A6, maar in de Havenkom in Haven. Daar is het kasteelschip Vlotburg aangemeerd. Tot maandag 17 mei is dit bijzondere schip te bezoeken.


Ridder Len Vries is, samen met vrouwe Christel, de eigenaar van het vijftig meter lange kasteelschip Vlotburg. “Het is mijn jongensdroom, die ik heb gerealiseerd. In mijn vorige leven móet ik een ridder zijn geweest. Daarom wil ik nu ook een ridder zijn en wil graag ook alle Almeerders kennis laten maken van het leven op een kasteel in de Middeleeuwen.”
Over de rivieren en kanalen reist het kasteelschip Vlotburg van stad naar stad. Het reizend museumschip maakte al een tocht door België en Duitsland en is nu ook tijdelijk in Almere te zien. “Ik ben nog nooit in Almere geweest”, zegt Len. “Maar ik was blij verrast toen ik de Havenkom binnenkwam. Het is ontzettend knus. Ik had bij Almere een heel ander beeld.”
Op het schip kan iedereen op een unieke en verassende manier het Middeleeuwse leven van dichtbij ervaren. “Het schip is fantastisch om te zien”, zegt ridder Len Vries. “Er zitten balken in van wel zevenhonderd kilo en gebrandschilderde ramen. Die heb ik allemaal uit Duitsland geïmporteerd. Bezoekers vinden het erg imposant. We laten de mensen verschillende ambachten zien en middeleeuwse gebruiken. Er is een uitgebreide expositie gehuisvest. En we hebben twee paarden: Wodan en Hercules.”
Len Vries heeft zelf 3,5 jaar gewerkt aan de inrichting van het schip, maar heeft dertig jaar nodig gehad om zijn droom gestalte te geven. “Ik ben zo moedig geweest om mijn droom te volgen en in kansen te geloven. Ik bén nu een ridder. Dat gevoel wil ik aan anderen overbrengen. Sommige mensen verklaren me voor gek. Maar dat kan me niks schelen. Ik ben een zonderling die zijn hart heeft gevolgd. Dat zouden meer mensen moeten doen.”
De ridder vertelt over de jongeren die zijn kasteelschip wilden bekijken. “Maar ze wilden niet betalen. Ik heb ze toen heel eventjes naar binnen laten kijken. Ze vonden het prachtig. Toen liet één van die jongens op zijn mobieltje zien dat hij zelf een leeuwenkop had geboetseerd met klei. Fantástisch mooi, was het. Uitgewerkt tot in de kleinste details. Ik heb hem gecomplimenteerd. Ik hoop dat het hem weer stimuleert om zijn creatieve proces te ontwikkelen.”
Het kasteelschip is dagelijks geopend. Volwassenen betalen 5 euro entree, kinderen tot 13 jaar betalen 4 euro. Verder zijn er nog voordelige gezinskaarten.

Reageren

Mooi idee, zo’n kasteelschip. Is dit een goede, tijdelijke, vervanging voor ons eigen kasteel aan de A6? Of heeft u liever dat de ruine wordt afgebouwd? Reageer op de Stelling DEZE WEEK: ‘Het wordt tijd dat we het échte kasteel kunnen gebruiken!’ via www.almeredezeweek.nl. Of stuur een e-mail naar redactie@almeredezeweek.nl.
Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto