Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Schipperplein heet in volksmond ‘het pishoekje’Stadshart-winkeliers in grote moeilijkheden

Algemeen

STAD CENTRUM - Het prestigieuze stadshart van Almere heeft flink wat winkeliers in grote problemen gebracht. Al voor de kredietcrisis moesten een aantal ondernemers gedesillusioneerd de deuren sluiten. Nu de recessie aanhoudt, lijkt het een kwestie van tijd voordat de volgende winkel moet sluiten.


Restaurant Chipriani, entertainment centre DooWorld, discotheek Nox, Cinescope, restaurant Chalet Ange, brasserie/restaurant Try Out, snoepwinkel Pito: het is maar een greep uit het aantal ondernemingen dat bij oplevering van het stadshart enthousiast de deuren opende maar - inmiddels een illusie armer - zijn afgehaakt. Vooral het Belfort is nog lang niet het horecaplein dat de projectontwikkelaar Rodamco voor ogen had. Onlangs verklaarde gemeenteraadslid Edwina Molina (Fractie Molina) tijdens de Politieke Markt dat het Schipperplein in de volksmond tot ‘het pishoekje’ is omgedoopt. Het Schipperplein werd nooit de hippe uitgaanshoek die de ondernemers werd voorgespiegeld. Voor het pand tegenover de entree van DooWorld werd zelfs nooit een huurder gevonden. Wie er nu op uitgaansavonden langsloopt treft een verlaten plein aan, waar duistere types rondwaren en een penetrante urinelucht hangt.
De verdwenen ondernemers wijzen teleurgesteld met de beschuldigende vinger naar de gemeente en naar de projectontwikkelaar die niet van plan is de hoge huren te laten zakken. Uitbater Jan de Vries van DooWorld sprak eerder in deze krant zijn teleurstelling al uit. Hij voelde zich beduveld omdat hij zich als eerste vestigde in het nieuwe stadscentrum maar nooit de toeloop kreeg die hem was voorgespiegeld. Dat kwam mede doordat het hotel lang leegstond en de popzaal lang niet altijd een huurder had. De laatste huurder Walter Kuiper (van NOX) klaagde over de gebrekkige oplevering en weigerde daarom de volledige huur te betalen. De gemeente, verhuurder van het pand, besloot daarop de huurder uit te zetten.
De gemeente komt nu met acties om de winkeliers meer klandizie te bezorgen en het centrum op te fleuren, maar de vraag is of die hulp niet te laat komt. Door de crisis hebben veel ondernemers moeite het hoofd boven water te houden.

Afwachten

Verantwoordelijk wethouder Arno Visser laat via woordvoerder Peter Spek weten dat de gemeente op het gebied van de huur weinig kan betekenen voor de ondernemers. “Rodamco is de verhuurder. Die voert daarin een eigen beleid. Wij zitten wel met Rodamco en de ondernemersvereniging om tafel om het gebied aantrekkelijker te maken. Daar houdt onze invloed op.” Voor wat betreft de faillissementen wijst de gemeente erop dat de meeste bedrijven die ter ziele zijn gegaan actief waren op leisure-gebied en horeca. “NOX, DooWorld, Cinescope en inderdaad een aantal horecabedrijven. Het is afwachten wat daar voor terugkomt.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto