De woningen (rechts) komen vlak naast scholen. (Foto: aangeleverd)
De woningen (rechts) komen vlak naast scholen. (Foto: aangeleverd)

Klankbordgroepen Annapark voelen zich niet gehoord

Politiek

Klankbordgroepen Annapark: ‘We zijn in een politieke truc getrapt’ 

Door Marcel Beijer

ALMERE –  De klankbordgroepen Stedenwijk en Literatuurwijk voeren met de gemeente en woningbouwcoöperaties overleg over de komst van 200 tijdelijke woningen op het Annapark. “Maar we voelen ons niet gehoord”, zegt woordvoerder Maribel Gonzalez Zwart. “Als dit participatie is dan begrijp ik waarom mensen hun vertrouwen in de politiek kwijtraken.”

De gemeente wil op het Annapark, het gebied aan de rand van Stedenwijk, 200 tijdelijke woningen neerzetten, waarvan een deel voor leerkrachten en een deel zorgwoningen. Vanuit Literatuurwijk en Stedenwijk zijn klankbordgroepen samengesteld die overleg hebben met de gemeente en woningbouwverenigingen De Alliantie en Goede Stede. Maribel Gonzalez Zwart sprak de raadsleden namens de klankbordgroepen toe tijdens een online vergadering tijdens de Politieke Markt. “Ik heb een week lang dagelijks geoefend om de raadsleden binnen de beschikbare tijd toe te kunnen spreken. Je ziet ze dan op beeld gewoon andere dingen doen, of deden zelfs hun ‘oortjes’ uit. Ik had het niet het idee dat ze allemaal even aandachtig naar me luisterden.”

Zorgwoningen

Na het zomerreces beslist de gemeenteraad over de komst van de woningen. De zorgen bij de klankbordgroepen richten zich vooral op de zorgwoningen. Gonzalez Zwart: “Daar komen jongeren met ‘een rugzakje’ dus pal naast scholen te wonen. Dan zegt wethouder Julius Lindenbergh wel dat er een opzichter wordt aangesteld, maar die is er ook bij de zorgwoningen in Literatuurwijk. Omwonenden voelen zich daar echt onveilig. En er is geen raadslid dat daar dus op doorvraagt. We krijgen steeds meer het vermoeden dat het participeren en het opzetten van een klankbordgroep slechts een bijzaak is voor de betrokken wethouders en wij allesbehalve serieus genomen worden. Dat gevoel leeft kennelijk ook bij de Almeerse Scholen Groep, die overweegt te gaan procederen.”

Politieke truc

De klankbordgroepen hebben het idee dat ze in een politieke truc getrapt zijn. “Zo zegt de wethouder dat door onze inspraak het aantal woningen is teruggebracht van 300 naar 200. Maar dat kon planmatig niet anders. Tijdens de inspreekrondes bleken ook mensen van Goede Stede en de Alliantie in te spreken. Zij waren strategisch ingepland. Ook werd ons geadviseerd niet de publiciteit te zoeken. Stukken kregen we op vergaderavonden pas toegestuurd om 12.50 uur. Tien minuten voordat je je uiterlijk kan aanmelden om in te spreken. We hebben ook een brief naar raadsleden gestuurd, maar geen reactie ontvangen. Ja, we hebben een automatische ontvangstbevestiging gekregen.”

Woningnood

De klankbordgroepen begrijpen dat er een enorme woningnood is en dat jonge Almeerders toch ook ergens in hun stad moeten wonen. “Wij vinden het ook prima als er woningen op Annapark komen, maar waarom bouwen ze er dan niet gelijk permanente woningen voor gezinnen of ouderen? Die hebben ook belang bij een verzorgde buurt. Bij bewoners van tijdelijke woningen is dat toch anders.”
De klankbordgroepen verzoeken de gemeenteraadsleden om dringend om het proces meer tijd te gunnen en alle genomen stappen nog eens onder tegen het licht te houden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto