Afbeelding

Hondsdagen verlopen klassiek

Weer

ALMERE - We zitten midden in de hondsdagenperiode en het weer gedraagt zich exact zoals het beeld vaak is tijdens deze fase die duurt van 19 juli tot 18 augustus. 

Een nogal zompig weerbeeld zouden we het kunnen noemen met zeer regelmatig buien of regengebieden aan zet bij in het algemeen vrij normale julitemperaturen en niet te veel wind op het pleit. De komende dagen zullen er waarschijnlijk geen enorme hoeveelheden water meer vallen zoals in Friesland afgelopen weekend waar enkele stekken tot 130-140 millimeter regen kwamen. In Almere valt dat in pakweg twee maanden tijd. 

Het voordeel van dit uitermate groeizame weer is dat de boeren nu eens niet over droogte klagen en dat de tuinen er meestal formidabel groen bij staan. Alles dat groeit en bloeit stond er zelden zo fraai op als nu. Langetermijnprognoses geven aan dat een periode met tropenwarmte voor onze contreien er bij lange na niet in zal zitten. De hitte wordt vakkundig uit onze buurt weggehouden en concentreert zich wel volop in het zuiden en zuidoosten van Europa. In die streken kunnen de temperaturen gaan oplopen tot wel 47 graden (Italië en Griekenland). Diegenen die daar een vakantie hebben geboekt moeten afzien de komende tijd want 45 graden is bizar warm. 

Het zou best bijzonder zijn als we dit jaar een Hollandse zomer gaan meemaken zonder hittegolf. Vroeger in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was dat heel normaal.Het karakter van de huidige zomer is ronduit anders dan dat van de voorgaande zomers.Bovendien voorkomen de flinke neerslaghoeveelheden die zijn gevallen boven een ferm deel van Europa, dat de grond erg droog wordt tijdens en warme en zonnige fase. Juist die zeer droge grond boven het continent kan door middel van de instralende zon intense warmte genereren hetgeen nu in 2021 dus nauwelijks het geval is.

Weerman Marc Putto

Meer info op www.weerprimeur.nl


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto