Het Brexit-geld voor Flevoland is vooral om de visserij bij Urk te steunen. (Foto: Adobe Stock/Steve Mann)
Het Brexit-geld voor Flevoland is vooral om de visserij bij Urk te steunen. (Foto: Adobe Stock/Steve Mann) Steve Mann - stock.adobe.com

Flevoland blij met extra Brexit-geld

Algemeen

ALMERE – Gedeputeerde Michiel Rijsberman is blij met de grote rol die provincies krijgen bij het plannen van de honderden miljoenen die vanuit Brussel naar ons land vloeien nu de onderhandelingen over de verdeling van de Brexit-miljoenen zijn afgerond. Flevoland is in Europa de op vier na hardst getroffen provincie door de Brexit.

Dat laat Rijsberman aan Binnenlands Bestuur weten. Er vloeit meer geld naar Nederland dan verwacht. Aanvankelijk stond 757 miljoen euro in het voorstel van de Europese Commissie. In de Kamerbrief van april over dit onderwerp staat een bedrag van 810 miljoen euro, maar dat is tegen prijzen va 2018 toen het voorstel werd gemaakt. Tegen huidige prijzen vloeit er 886 miljoen naar Nederland en daarmee is Nederland de grootste ontvanger na Ierland. Flevoland is een van de zwaarst getroffen provincies door de Brexit.

Visserij

Wat Almere met de extra Brexit-gelden opschiet is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de provincie zijn voor de verdeling van de Brezit-gelden met name afspraken gemaakt voor de visserij, waar de hardste klappen gevallen zijn. Met het geld moet de haven op Urk uitgroeien van een vissershaven naar een bredere servicehaven.

Almere

Of Almere wat met de extra gelden opschiet kan nog niet worden gezegd. “De provincie heeft alleen een vinger in de pap voor wat betreft de visserij. Voor de overige verdeling is het Rijk verantwoordelijk. Er wordt nu in Den Haag gewerkt aan een conceptregeling.”
Het meest aannemelijk is dat de ontwikkelingsmaatschappij Horizon een rol krijgt. “Dan zouden ook Almeerse bedrijven met voorstellen kunnen komen. Maar dat is nu nog prematuur. In september wordt meer duidelijk.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto