Het Stationsplein met links en recht de Station Offices. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Het Stationsplein met links en recht de Station Offices. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Verbouw Station Offices naar woningen kan verdergaan

Politiek

STAD CENTRUM – De verbouwing is allang aan de gang, maar in de laatste vergadering voor het zomerreces heeft de gemeenteraad ook officieel een ‘verklaring van geen bedenkigen’ afgegeven voor de herontwikkeling van de Station Offices.

Door Marcel Beijer

Projectontwikkelaar Kroonenberg bouwt de twee voormalige kantoorpanden links en rechts van het station Almere CS om tot woningen. Aan beide zijden worden twee verdiepingen aan de panden toegevoegd. Volgens de gemeente zorgt de ontwikkeling voor meer levendigheid, meer sociale veiligheid en meer sfeer in de stationsomgeving. Daarnaast draagt het initiatief met 67 woningen bij aan de vergroting van de woningvoorraad. De nieuwe wooncomplexen zullen beide bestaan uit zes verdiepingen met een bouwhoogte van ongeveer 21 meter. In de plint van het gebouw is er ruimte voor enkele commerciële functies.

Bestemmingsplan

De aanpassingen passen niet in het geldende bestemmingsplan. De ontwikkeling ligt niet geheel binnen de bouwvlakken en de maximale bouwhoogte wordt overschreden. Om de bouwwerkzaamheden voort te kunnen laten gaan moest de gemeenteraad dus een verklaring van geen bezwaar afgeven. Dat is nu gebeurd. De verklaringen van geen bedenkingen worden nu zes weken ter inzage gelegd. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de rechtbank. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. 

Al begonnen

Eerder besloot het college al dat, vooruitlopend op de vergunning, met de bouw- en aanlegwerkzaamheden wordt begonnen. Daarbij heeft het college een zwaar gewicht toegekend aan de belangen van de stad bij een voortvarende transformatie van de twee kantoorgebouwen naar woningen en bij het zoveel mogelijk beperken van overlast van bouwwerkzaamheden. In dat verband is van belang dat de bouwwerkzaamheden zijn afgerond op het moment dat grote hoeveelheden bezoekers de stad via het station zullen aandoen. 

Floriade

Met de ontwikkelaar is afgesproken dat er gedurende de periode van de Floriade geen werkzaamheden plaatsvinden aan de buitenzijde van het gebouw. Als voorwaarde is aan het gedoogbesluit verbonden dat de werkzaamheden plaatsvinden overeenkomstig de ontwerpvergunningen en de hieraan verbonden voorschriften. Dit betekent dat al met de herontwikkeling is gestart.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto