In de tentoonstelling valt van alles te ontdekken, te leren én te doen op het gebied van voedsel. (Foto: Almere DEZE WEEK)
In de tentoonstelling valt van alles te ontdekken, te leren én te doen op het gebied van voedsel. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Pop-up Voedselmuseum op terrein theater Vis à Vis

Uit

POORT - In de voortuin van theater Vis à Vis is donderdag de eerste versie van het pop-up Voedselmuseum ’n Wilde Keuze geopend. “Een tentoonstelling waarbij we via verbeelding en creativiteit de complexe vragen op het gebied van ons voedselsysteem vertalen naar levendige en toegankelijke verhalen”, vertelt initiatiefneemster Robin Vroom, oprichtster van de stichting ‘n Wilde Keuze.

Bezoekers worden meegenomen naar vier voedselwerelden: het aardehuis, het waterhuis, het verhalenhuis en het medicijnhuis. Elk huis geeft een ervaring aan de hand van verwondering, vormgeving en interactie en per thema wordt samengewerkt met ontwerpers, kunstenaars, voedselveranderaars, of filmmakers. “Met het Voedselmuseum willen we bezoekers de waarde van voedsel laten herontdekken. Dit doen we door te laten zien dat wat we eten en hoe we eten ons veel kan vertellen over onze relatie tot de wereld om ons heen.”

Kiezen met je vork

De tentoonstelling sluit aan bij de voorstelling WILD die dit seizoen bij Vis à Vis speelt. In deze voorstelling wordt een restaurant getoond waar de laatst levende diersoorten worden gegeten. “Het voedselmuseum toont een positieve manier hoe we via onze vork kunnen kiezen om het voedselsysteem te laten kantelen”, zegt Vroom, die overigens de dochter is van artistiek leider Marinus Vroom van Vis à Vis. ”Ons voedselsysteem is even uitgebreid als ingewikkeld en de impact immens. Maar hierin ligt ook de kracht van voedsel. Voedsel is de geweldige verbinder, het maakt complexe vraagstukken tastbaar en grijpbaar. Het is de kunst om mensen op een inspirerende manier deze ontwikkelingen te laten ervaren, in plaats van te focussen op wat niet mag.” 

Voorstelling WILD

Voorafgaand aan de voorstelling WILD kunnen bezoekers eten bij De Rode Haring, onder leiding van chef Zoë van Kookstudio de laurier. Zij serveren een wereldmenu met regionale producten. ’n Wilde Keuze maakte van elk ingrediënt een korte video waardoor je de Flevolandse boer op je bord ontmoet. Artistiek leider Marianne Seine van Vis à Vis is onder de indruk van het hele project. “En voor ons is hiermee ook de wens uitgekomen dat als we een voorstelling maken met een thema, er ook meer over dit thema op ons landje te zien is, met een stukje educatie”, vertelt zij.

Voor de vormgeving en realisatie van het Voedselmuseum werkt Stichting ’n Wilde Keuze samen met Collectief Soepel. De tentoonstelling is nog t/m 3 oktober te zien, voorafgaand aan de voorstelling WILD. Meer informatie: www.wildekeuze.nl

In het aardehuis is onder andere een wormenhotel te bewonderen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto