Marietta Petkova. (Foto: Mona Alikhah)
Marietta Petkova. (Foto: Mona Alikhah)

Pianiste Marietta Petkova: ‘Muziek wordt gevoed door wat wij als mens meemaken’

Uit

BUITEN – De Almeerse toppianiste Marietta Petkova kijkt ernaar uit om na een moeilijke periode weer op te treden. Na het uitbreken van de coronacrisis en annuleringen van concerten, overleed in september vorig jaar haar muzikale rechterhand én levenspartner Leo de Klerk. “Alles stortte in elkaar”, vertelt zij. “Ik kon maandenlang niet meer spelen. Maar inmiddels heb ik mijn weg terug naar de muziek weer gevonden. Muziek geeft mij troost en hernieuwde kracht.”

Door Petra Onderwater

Petkova is in 1968 in Bulgarije geboren. Op 10-jarige leeftijd won ze de Grand Prix van het Bulgaarse Nationale Pianoconcours. “Ik kom niet uit een muzikale familie, maar zij hebben mij wel altijd gesteund”, vertelt Marietta. “Een leerkracht op school ontdekte mijn muzikaliteit en adviseerde mijn ouders om mij een instrument te laten bespelen. Mijn moeder koos voor de piano en mijn opa gebruikte de spaarrekening die hij voor mij had om er een te kopen.” Dat was een schot in de roos. Marietta bleek een gretige leerling en een groot talent. 

Muzikale ‘kindjes’

Zo’n dertig jaar geleden kwam zij naar Nederland om te studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Inmiddels is zij een gevierd pianiste, die al vele nationale en internationale prijzen op haar naam heeft staan. “De muziek bracht uiteindelijk ook Leo en mij bij elkaar. Hij was niet alleen mijn rechterhand als producer en geluidstechnicus, maar ook in het dagelijks leven”, vertelt Marietta. “Leo heeft negen albums van mij geproduceerd. Dat zijn onze muzikale ‘kindjes’.” 

Chaconne

Leo de Klerk was zelf ook pianist en componist. Zo schreef hij in november 2006 een Chaconne voor piano. Petkova speelde deze in 2012 tijdens een concert in de Stadsgehoorzaal in Leiden. “Toen ik in zijn privéopnames de concertregistratie hiervan aantrof, besloot ik zijn Chaconne uit te brengen op cd-single. Als eerbetoon”, aldus Marietta. “Leo en ik hebben samen zo ontzettend veel gedeeld en elkaar jarenlang geïnspireerd. Als ik speel, heb ik het gevoel dat hij weer bij mij is. De muziek weet ons nu nog steeds te verbinden. Het geeft ook weer nieuwe inspiratie. Muziek wordt immers gevoed door wat wij als mens meemaken.” De cd-single is verkrijgbaar via https://www.mariettapetkova.rocks/cds

Pianorecital in Almere

Vrijdag 17 september geeft zij een pianorecital bij Nieuw Podium Klassiek Almere, om 20.00 uur in De Wegwijzer aan de Makassarweg in Buiten. Zij speelt dan werken van Händel, Chopin, Rachmaninov en Liszt. Meer informatie en kaarten via www.npka.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto