Afbeelding

Drie Almeerse theatergroepen doen mee aan de Special Theater Eenakter Road Show

Algemeen

Drie Almeerse theatergroepen doen mee aan Special Theater Eenakter Road Show

ALMERE - Drie Almeerse theatergroepen doen mee aan de Special Theater Eenakter Road Show. Theatergroepen voor mensen met een beperking zijn gekoppeld aan professionals voor het uitwerken van eenakters, die in de Week van de Toegankelijkheid op het podium worden gebracht. 

Ruim 30 theatergroepen hebben een idee voor een eenakter ingestuurd. Een groot aantal professionals – gevestigde acteurs, regisseurs, aanstormend talent en ervaren docenten – is vervolgens door Special Arts met deze theatergezelschappen gematcht. 

In Almere is bij drie theatergroepen samengewerkt: Spotlight Theater, Art Loca Hartwerkers en Het Kan Project. Acteur en regisseur Oda Spelbos werkte samen met Spotlight Theater: “Het verschil tussen deze spelers met een beperking en mijn eigen collega’s is eigenlijk helemaal niet zo groot is als ik dacht”, vertelt zij.

Elkaar inspireren

Acteur Tijs Huys van PS Theater werkte samen met de Hartwerkers van Art Loca. “De grens tussen acteren en echte emoties tonen is bij de spelers heel dun, daardoor voelt het heel echt”, aldus Huys. “Ik besef door dit project dat we veel te weinig mensen met een beperking op reguliere podia zien. Deze spelers werken keihard en hebben talent: ze moeten meer gezien worden!” Acteur en toneelspeler Lottie de Bruijn werkte samen met Het Kan Project: “Beperkingen worden opgeheven zodra we de theaterdimensie in stappen.”

Van elkaar leren en elkaar inspireren, dat is waar het om draait. Het uiteindelijke doel van de Road Show is dat er bruggen worden gebouwd tussen de groepen voor mensen met een beperking en het reguliere theaterlandschap.

Op het podium

Op maandag 4 oktober – in de Week van de Toegankelijkheid – brengen deze drie theatergroepen hun eenakter op het podium tijdens de regionale Eenakterdag in Flint in Amersfoort. Ook worden de samenwerkingen tussen professionals en theatergroepen voor mensen met een beperking gedeeld en zijn er brainstormtafels over plannen en dromen voor een inclusieve theatertoekomst. De kaartverkoop start medio september via Flint. Vanuit elke regio gaan drie theatergroepen door naar de landelijke Special Theater Road Show Inspiratiedag in het AFAS Theater in Leusden.

Online theaterplatform

Naast alle samenwerkingen op de theatervloer, wordt er ook online contact gelegd en kennis gedeeld. Op het Special Theater Road Show-platform is informatie te vinden over alle betrokken theatergroepen, professionals en studenten en de ervaringen van het samenwerken. Het is bedoeld als blijvende broedplaats om verdere verbindingen te stimuleren:  www.specialtheaterroadshow.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto