Bij het Pigmenthof in de Regenboogbuurt was de grond verzakt. Inmiddels is daar groot onderhoud uitgevoerd. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Bij het Pigmenthof in de Regenboogbuurt was de grond verzakt. Inmiddels is daar groot onderhoud uitgevoerd. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

‘Ophogen straten veroorzaken rioolproblemen’

Politiek

ALMERE – De SP voelt zich geen roepende in de woestijn meer nu onderzoeksinstituut Deltares bevestigt dat het steeds ophogen van verzakte straten in Almere, de problemen met de riolering niet helpt, maar juist verergert.

Vanwege de slappe kleigrond hoort Almere tot de gebieden in Nederland waar de grond het snelst zakt. Omdat gebouwen in Almere worden onderheid, verzakken de huizen niet. Dat leidt dan wel weer tot hoogteverschillen. De grootste problemen ontstaan echter bij de onderliggende riolering en vooral bij de aansluitingen op de huizen. Ophogen en herstraten was de afgelopen jaren de onderhoudsstrategie van de gemeente. Maar hiermee heeft Almere de problemen en de bodemverzakking alleen maar versneld, stelt Deltares nu.

SP

De SP is blij met het onderzoek van Deltares. ‘B&W hebben eerdere waarschuwingen stelselmatig genegeerd’, stelt de partij. ‘Twee weken geleden nog werd bij de behandeling van de Visie Openbare Ruimte in de gemeenteraad lacherig gedaan over het pleidooi van de SP om de aanpak van de bodemdaling in het raadsvoorstel op te nemen’, sneert de fractie in een persbericht. ‘De SP vindt dat de gemeente ook de Almeerders moet voorlichten over de schadelijke gevolgen van het ophogen en bestraten van tuinen.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto