Er zijn veel aanbieders in de jeugdzorg Almere. (Foto: Adobe Stock)
Er zijn veel aanbieders in de jeugdzorg Almere. (Foto: Adobe Stock)

Rekenkamer: ‘Samenwerking moet leidend zijn bij Jeugdhulp’

Algemeen

ALMERE – Het hulpaanbod voor gezinnen en hulpverleners in Almere is erg groot en daardoor onoverzichtelijk. Veel jongeren, maar ook hun ouders, raken verdwaald in de complexiteit en lijden daaronder.  Hulpverleners kennen elkaar onvoldoende om samen te kunnen werken. Terwijl juist daar de kwalitatieve winst valt te halen. Samenwerking zou leidend moeten zijn.

Dat is de conclusie van het rapport dat de Almeerse Rekenkamer die de kwaliteit van de Jeugdhulp heeft doorgelicht. Directeur Scott Douglas van de Rekenkamer bood het rapport donderdagavond aan bij de gemeenteraad. Daarbij werden ook jongeren bij betrokken die zelf in de Jeugdhulp hebben gezeten, maar ook zorgaanbieders, ambtenaren en raadsleden. 

Veiligheid

Sinds 2015 is niet langer het Rijk, maar de gemeentes verantwoordelijk voor de Jeugdhulp. De Rekenkamer concludeert dat de jeugdhulp sindsdien onvoldoende bijdraagt aan de veiligheid en gezondheid van kinderen in de stad. “De intenties van de gemeente zijn altijd goed geweest en de inzet groot”, zegt Douglas. “Ondanks de grote inzet lukt het nog niet goed om samen te werken en de gezinnen als geheel te helpen. Er zijn meer dan veertig zorgaanbieders in Almere, met nog eens veel meer kleinere partijen. Hierdoor is het hulpaanbod voor gezinnen en hulpverleners onoverzichtelijk. Ook staan er veel muren tussen verschillende soorten hulp. Als kinderen net een andere soort behandeling nodig blijken te hebben dan eerst gedacht, is vaak nieuwe toestemming nodig. Als naast de kinderen ook de ouders hulp nodig hebben, moeten zij naar een ander loket. In slechts een op de twintig gezinnen waar kinderen hulp krijgen, worden ook de ouders ondersteund, Ik vind dat veelzeggend. Ook voor ouders zou hulp moeten zijn.”

Sterk in de wijk

Natuurlijk moest de gemeente stevig bezuinigen op Jeugdhulp, maar misschien is er op het gebied van samenwerking wel meer resultaat te boeken. Douglas: “De gemeente zou wat steviger de regie moeten nemen door bij het inkoopbeleid zorgverleners te verplichten om samen te werken.”

Wat dat betreft zijn er hoopvolle voorbeelden, zoals het project Sterk in de Wijk. “De gemeente zorgt ervoor dat een jeugdverpleegkundige en jeugdhulpverlener een paar uur per week op de basisschool aanwezig zijn”, aldus Douglas. “Ouders en leerkrachten kunnen hen dan makkelijk benaderen met vragen en de hulpverleners kunnen snel met elkaar afstemmen. Dat werkt heel goed, maar het is op dit moment incidenteel.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto