Het Arte Collega staat bekend als een school voor vrijheid en diversiteit. (Foto: Facebook archief Arte College)
Het Arte Collega staat bekend als een school voor vrijheid en diversiteit. (Foto: Facebook archief Arte College)

Onrust op Arte College door naveltruitjes

Algemeen

POORT - Leerlingen van het Arte college in Poort zijn met het schoolbestuur in gesprek gegaan, nadat verschillende meisjes waren aangesproken op het dragen van naveltruitjes en crop tops. De docenten gaven aan dat het dragen van deze kleding in strijd was met de schoolafspraken, waarop er vanuit de leerlingen een protest werd gestart. Het Arte College heeft nu besloten de schoolafspraken ‘aan te passen aan de huidige tijd.’

De afspraken waar het hier om gaat, zijn ongeveer zes jaar geleden opgesteld, in overleg met de studentenraad en het schoolpersoneel. Eén van de afspraken die hierin vermeld wordt, is: “Een leerling dient voldoende bedekkende kleding te dragen, waarbij billen, buik en borsten zijn bedekt”. Precies deze zin zorgde afgelopen week voor onrust op het schoolplein. Hubert Roza, rector van het Arte College, de cultuurprofielschool die zich juist neerzet als onderwijs waarbij iedereen zichzelf mag zijn, legt uit hoe de onrust over het kledingadvies begon. “We merkten aan het begin van dit schooljaar dat het voor iedereen, docenten en leerlingen, weer ontzettend wennen was om na 1,5 jaar weer allemaal fysiek op school te zijn. Het wennen en de drukte zorgde ervoor dat we dachten dat het goed was om de afspraken die we destijds gemaakt hebben, nog eens onder de aandacht te brengen. Daarbij ging het eigenlijk helemaal niet om kleding, maar om zaken als op tijd komen, hoe spreek je elkaar aan, heb je je spullen bij je? Maar doordat de afspraken nog eens naar iedereen, ouders, leerlingen en docenten te mailen, kwam deze zin over de kleding naar boven.”

Diversiteit

Een bezorgde moeder beaamt: “Wat ik begreep is dat meisjes ineens door verschillende docenten werden aangesproken op hun kleding, terwijl dat eerst niet gebeurde. Als moeder was ik flabbergasted, we hebben juist het Arte als school uitgekozen omdat ze zich zo inzetten voor diversiteit en vrijheid van jongeren. Ook bij de kinderen viel het commentaar op de kleding verkeerd. Als protest zijn toen een heleboel kinderen met blote buik naar school gegaan. Ook jongens, zij maakten een knoop in hun shirt om solidair te zijn met de meiden.”

Schrappen

Rector Roza ging het gesprek aan met de leerlingen. “We zien inderdaad zelf ook dat deze zin over de kleding niet meer van deze tijd is. We gaan daarom deze afspraak schrappen. Het mooie is wel dat het een boel goede gesprekken heeft opgeleverd, tussen de leerlingen onderling en ook tussen de school en de leerlingenraad. Het is goed om te zien dat de leerlingen zich roeren in de onderwerpen die belangrijk zijn.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto