SH!NE met Jade (links), Lyova en Loïs. (Foto: Chantal Antonides)
SH!NE met Jade (links), Lyova en Loïs. (Foto: Chantal Antonides)

Jade (12) in finale Junior Songfestival

Algemeen

ALMERE – De 12-jarige Jade Speelman uit Almere staat zaterdag in de grote finale van het Junior Songfestival 2021. De winnende act gaat door naar de internationale finale in Parijs. “Dat zou natuurlijk geweldig zijn, maar ik geniet nu al enorm van dit hele avontuur”, benadrukt Jade. “We hebben het heel gezellig met elkaar en leren ontzettend veel.” 

Samen met Lyova en Loïs vormt zij het groepje SH!NE. Het is voor het eerst bij het Junior Songfestival dat er een groepje met één jongen en twee meisjes meedoet. “Wij gaan ons eigen nummer A Million Little Things zingen. Een vrolijk en swingend liedje met een mooie boodschap”, vindt Jade. “Het gaat erover dat je moet genieten van de kleine dingen. Zoals knuffelen met je opa en oma, of tijd besteden met vrienden en familie. In deze coronatijd kon dat natuurlijk niet altijd, dus die kleine dingen waardeer je nu des te meer.”

Repeteren

Jade is al sinds begin dit jaar bezig met het Junior Songfestival. “Er hebben heel veel kinderen auditie gedaan en een klein deel daarvan mocht live op auditie komen. Uiteindelijk bleven er 10 kinderen over en daaruit werden de acts voor de finale samengesteld.”, vertelt Jade. Samen met Lyova en Loïs is zij al wekenlang hard aan het repeteren. “Elk weekend komen we bij elkaar en deze week gaan we onze act ook echt oefenen in de RTM Stage in Rotterdam, waar de finale plaatsvindt.”

Theaterschool Almere

Jade heeft op haar jonge leeftijd al heel wat podiumervaring. “Ik ben begonnen bij Theaterschool Almere, waar ik zang- en dansles had. Van daaruit ben ik bij het Kinderen voor Kinderen koor gekomen en heb ik meegedaan aan The Voice Kids.” Dansen en zingen vindt ze heerlijk om te doen. “Ik zit nu in Amsterdam op school en doe daar de HAVO in combinatie met Lucia Marthas. Het lijkt me geweldig om later in dit wereldje te werken. Op het podium of achter de schermen, dat maakt me niet uit.”

Finale

De vier finale-acts worden zaterdag beoordeeld door een kinderjury met oud-deelnemers en een vakjury die bestaat uit Jeangu Macrooy, Emma Heesters en Rolf Sanchez. “Daarnaast mogen ook de mensen thuis hun stem uitbrengen”, vertelt Jade. “Dus Almeerders stem alsjeblieft allemaal op SH!NE”. De winnende act gaat door naar de internationale finale op 19 december in Parijs. De finale van het Junior Songfestival 2021 is zaterdag 25 september om 19.20 uur live te zien bij AVROTROS op NPO Zapp.

Bekijk hier de officiële videoclip van het nummer A Million Little Things van SH!NE.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto