Afbeelding
Fred Rotgans

‘Aandacht voor positie mannen, vrouwen en LHBTI+ bij inburgeren belangrijk’

Algemeen

ALMERE – De VVD vindt dat bij de inburgering van statushouders nadrukkelijk aandacht moet zijn voor de positie van mannen, vrouwen LHBTI+’ers. Ook moeten volgens de fractie de Nederlandse normen en waarden centraal staan tijdens het inburgeringstraject. Dit leidde donderdagavond tijdens een bespreking op de Politieke Markt tot een discussie over wat die ‘Nederlandse normen en waarden’ dan eigenlijk precies zijn.

Door Petra Onderwater

“Wil je slagen in onze maatschappij, dan moet je je aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. Dat is wat ons betreft een keiharde eis”, stelde Toon van Dijk van de PVV. Aya Selman (PvdA) was het daar niet meer eens. “Respect en aanpassing aan de situatie is belangrijk, maar iedereen heeft zijn eigen normen en waarden.” Op de vraag wat de Nederlandse normen en waarden eigenlijk zijn, wees Koen Bokhorst (VVD) op de grondwet die een belangrijke richtlijn zou kunnen zijn. 

Portefeuillehouder wethouder Froukje de Jonge kwam uiteindelijk met een alternatief voorstel, waarin het merendeel van de raad zich wel kon vinden: ‘Het centraal stellen van de leefwereld, inclusief de Nederlandse normen en waarden.’ De VVD neemt de suggestie in overweging. 

Positie mannen, vrouwen en LHBTI+ 

Dat bij de inburgering nadrukkelijk aandacht moet zijn voor de positie van mannen, vrouwen en LHBTI+ stond eigenlijk buiten kijf. De vraag was wel of dat nu dan nog niet of niet voldoende gebeurt. “Het COC heeft hiervoor educatieve programma’s die wel in het onderwijs worden ingezet, maar nog niet in het inburgeringstraject”, aldus Bokhorst. Selman benadrukte dat elke vorm van extra aandacht voor dit onderwerp ‘belangrijk en jammer genoeg nog steeds erg nodig is’. “In het bijzonder voor mensen die uit landen komen waar dit nog een taboe of niet normaal is.” Rachida Moreira Figueiredo (D66) mist in het amendement van de VVD nog wel de positie van de X, de mensen die zich niet man of vrouw voelen. Ook mistte zij in het rijtje de Q van Queer. “Een gemiste kans.”

Wethouder Froukje de Jonge zegt de motie te begrijpen en sympathiek te vinden. “Dit onderwerp moet doorlopend in het hele inburgeringstraject een plek hebben en wij menen dit ook wel degelijk te hebben opgenomen in het beleidskader”, reageerde zij. De Jonge deed de toezegging om in de gesprekken met mogelijke aanbieders van het inburgeringstraject specifiek op deze punten in te gaan. “Begin volgend jaar, als de gunningsfase voorbij, kom ik daar bij de raad op terug.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto