Afbeelding

Herfstachtige perikelen

Weer

ALMERE - Het fraaie nazomerse weer is ten einde en we zijn inmiddels overgeschakeld naar een serieus herfstachtig weerbeeld. De komende pakweg tien dagen blijft dat ook wel zo.

September was een bijzonder droge maand met in de noordelijke randstad soms niet meer dan 1 millimeter water tot en met afgelopen maandag. De maand werd anderhalve graad te warm gemiddeld genomen over het hele land. Tropenwarmte ontbrak evenwel zoals in 2020. 

De komende dagen wordt het een komen en gaan van soms actieve oceaanstoringen. De wisselvalligheid blijft dan ook troef met vooral rond zaterdag weer regen van betekenis. Dan zien we een actieve depressie arriveren in de buurt van Schotland met en kerndruk van rond 970 millibar. Deze klassieke cycloon geeft dus regen maar ook veel wind op de kust vooral. Ook bij Almere kan de wind even uithalen tot een dikke windkracht 7 (rukwinden 85 km/u.). Dat kan vooral gebeuren als kleine randstoringen (inclusief een fors windveld) ons mogelijk begin volgende week kunnen bereiken. Het is tevens een jas koeler geworden vergeleken met de zwoele temperaturen eerder. 

De  rest van de week begeven de middagtemperaturen zich op een niveau van 16-17 graden. De nachten worden niet koud door de aanwezigheid van wolken. Tevens is de zuidwestelijke aanvoer nooit echt koud in deze periode van het jaar gezien het nog relatief milde water van de Noordzee. In 1998 was dat heel anders de eerste oktoberdagen. Toen gaf een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië een koude noordooster met slechts 6-7 graden overdag.Nog geen week terug zag het er juist naar uit dat we wel eens warm weer zouden kunnen krijgen de eerste oktoberdagen. Inmiddels stevenen we nadrukkelijk af op echt herfstweer.  

Woensdag min. 10, max. 16, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 25%
Donderdag min. 13, max. 16, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 45%
Vrijdag min. 12, max. 16, wind zw. 5, neerslag 80% en zon 45%
Zaterdag min. 13, max. 16, wind zw. 4-5, neerslag 40% en zon 60%
Zondag min. 13, max. 17, wind zzw. 4, neerslag 75% en zon 35%




Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto